Jyväskylän Reserviupseerit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jyväskylän Reserviupseerit ry (JRU) on perustettu 4. toukokuuta 1932. Alkuperäinen nimi oli Keski-Suomen Reserviupseerikerho ry, joka vaihdettiin 1950-luvulla Jyväskylän Reserviupseerikerho r.y:ksi ja nykyiseen muotoonsa 1990-luvulla. Yhdistys on Keski-Suomen Reserviupseeripiiri ry:n jäsen ja 17. toukokuuta 1931 perustetun Suomen Reserviupseeriliiton alainen jäsenyhdistys. Yhdistyksen tarkoituksena on olla jäsentensä aatteellisena ja toiminnallisena yhdyssiteenä vapaaehtoisessa maanpuolustustyössä.

JRU on ollut Suomen Reserviupseeriliiton aktiivisin yhdistys vuonna 2004 ja 2005 sekä Keski-Suomen Reserviupseeripiirin aktiivisin yhdistys 2003 ja 2005.

JRU:n juuret juontavat sisäpoliittisen kuohunnan aikaan: yhdistys perustettiin vain pari kuukautta Mäntsälän kapinan loppumisen jälkeen. Perustamiseen myötävaikutti voimakkaasti Jyväskylän suojeluskuntapiirin päällikkö, taiteilija Edvin Hämäläinen, ja monet aktiiviset reserviupseerikerhon jäsenet olivat samalla aktiivisia suojeluskuntalaisia. Jyväskylän Reserviupseereilla on näkyvä paikka Jyvässeudun historiassa - esim. Taipaleentalo (Kramsunkatu 7) on yhdistyksen rakennuttama asevelitalo ja Minna Canthin patsas Kirkkopuistossa on JRU:n jäsenen, kuvanveistäjä Pauli Koskisen, käsialaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jyväskylän Reserviupseerit ry: kotisivut rul.fi. Viitattu 6.2.2012.
  • Kinnunen, Pauliina & Porvali, Mikko: Juurtunut näihin tanteriin : Jyväskylän Reserviupseerit ry 1932 - 2007. Jyväskylä: Kopijyvä Oy, 2007. ISBN 978-952-92-2632-0.


Tämä järjestöön, yhdistykseen tai ei-kaupalliseen organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.