Jussi Muilu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jussi Muilu vuonna 1930.

Johannes (Jussi) Muilu (27. kesäkuuta 1901 Lapua24. lokakuuta 1976 Lapua) oli eteläpohjalainen maanviljelijä, joka otti aktiivisesti osaa Lapuan liikkeen toimintaan 1930-luvun alussa.

Muilun vanhemmat olivat Juho Muilu ja Liisa Malkamäki. Muilu oli kiinnostunut koneista ja jo 1920-luvulla hän omisti T-mallin Fordin ja ajoi myös tilausajoja linja-autolla. Lapuan liikkeessä toimiessaan Muilu tuli nopeasti tunnetuksi innokkaana kyyditysten järjestäjänä ja hänen nimestään johdettiin Lapuan liikkeen harrastamia pakkokyydityksiä kuvaava teonsana muiluttaa.

Muilu itse kertoi, että sanan muiluttaa olisi keksinyt Martti Pihkala, joka antoi sen nähtyään talonpoikaismarssin aikana jykevärakenteisen Muilun nousevan lankkua pitkin härkävaunuun. Martti Pihkala itse kertoi asiasta taas näin:

»Kävellessäni Lapuan kirkonkylän keskusraitille siinä kesä- tai heinäkuussa 1930, huomasin meijerin kohdalla suuren mustan aivan uuden henkilöauton vieressä seisomassa kookkaan, komean körttimiehen Jussi Muilun. Pysähdyin juttelemaan, olimmehan olleet monia lakkoja yhdessä murtamassa. Kysäisin, että ajatteko tätä autoa? Ajanhan minä. Kenen auto tämä on? Onhan vaan. Vain niin, olette tainneet tällä kyyditä? Kuinkahan lie? Taidatte olla oikein aikamoinen kyyditsijä, oikein aikamoinen muiluttaja...»

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]