Juristernas hus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Juristernas hus elokuussa 2019.

Juristernas hus (suom. Juristien talo) on Juridiska föreningen i Stockholm -yhdistyksen rakennus, joka sijaitsee Frescatissa Tukholman yliopiston kampuksella Ruotsissa. Ralph Erskinen suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1991. Rakennus nimitettiin vuoden 1992 Träpriset-ehdokkaaksi.

Erskinen orgaaninen muotoilu muistuttaa hänen aikaisemmista rakennuksistaan, erityisesti Allhusetista. Rakennus on pohjamuodoltaan puoliympyrä ja se kaareutuu vanhan tammen ympäri. Ajatus säästää arvokasta luontoa (tässä tapauksessa tammia) näkyy myös Allhusetissa ja vuonna 1997 valmistuneessa Aula Magnassa.[1]

Rakennuksen katto kallistuu pihalle päin ja sen voi hahmottaa esittävän kolmesta kumpareesta ja kahdesta laaksosta muodostuvaa aaltoilevaa maisemaa. Puurakenteinen katto vaikuttaa keveältä ja sitä tukevat kaltevat puupilarit. Katteena on mustaksi maalattu rivisaumattu peltikate. Rakennuksen keskiosassa on luentosali, yhteensä erilaisia tiloja on viisi, osa näistä on vuokrattavissa. Rakennuksessa on tilaa kaikkiaan noin 300 henkilölle.

Rakentamisen rahoitus tuli tahoilta, jotka halusivat tukea oikeustieteellistä tutkimusta ja hankkia samalla oikeustieteen opiskelijoille innoittavan tilan. Hankkeen vetäjinä oli joukko oikeustieteellisen tiedekunnan opettajia. Juristernas husin omistaa ja sitä hallinnoi Stiftelsen Juristernas hus – säätiö, jonka hallituksessa on Juridiska Föreningenin ja oikeustieteellisen tiedekunnan edustajia. Säätiön hallituksen puheenjohtaja on Juridiska Föreningenin inspehtori. Juridiska Föreningenin lisäksi rakennuksessa on toiminut vuodesta 1991 oikeustieteilijöiden kirjakauppa.

Kaikki ei aina mene niin kuin on suunniteltu, näin Ralph Erskine puki ajatuksensa sanoiksi vuonna 1992:[2]

»Vesikatosta piti tulla turvekatto (kuten Allhusetissa). Ajatuksesta luovuttiin kustannussyistä ja tehtiin musta konesaumakatto – tyylikäs sekin on, mutta vähemmän ”ekologinen”. Sisälle ajateltiin aaltoilevaa puista kattoa, mutta myös tämä suunnitelma kaatui kustannuksiin ja katto korvattiin kipsilevykatolla, kuten tavallista, valitettavasti. Rakennus ei ymmärrettävästi ollut tietenkään halpa. Sellaista se on.»
(Ralph Erskine, arkkitehti SAR)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aula Magna Stockholms universitet. Arkistoitu 13.4.2019. Viitattu 31.8.2019. (ruotsiksi)
  2. Arkitektur i trä, 1992, sivu 174, ISBN=91-86050-31-1

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Juristernas hus  –  31.8.2019 versio