Junko Furutan murha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Junko Furutan murha (jap. 女子高生コンクリート詰め殺人事件 Joshikōsei konkurīto-zume satsujin-jiken, suom. betoniin upotetun opiskelijatytön murhatapaus) on Japanissa 1980-luvun lopussa tapahtunut kidnappaus- ja murharikos. Tapaus herätti huomiota Japanissa ja kansainvälisesti sen erityisen raakuuden vuoksi ja siksi, että yli 100 ihmistä tiesi Furutan kaappauksesta puuttumatta tilanteeseen.

Tapahtumien kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Junko Furuta (jap. 古田 順子 Furuta Junko, 18. tammikuuta 19714. tammikuuta 1989) oli 17-vuotias koulutyttö, jonka neljä teinipoikaa, Hiroshi Miyano, Jō Ogura, Shinji Minato ja Yasushi Watanabe kaappasivat 25. marraskuuta 1988 Misaton kaupungissa tämän ollessa matkalla kotiin iltatöistä. Furuta oli aiemmin torjunut Hiroshi Miyanon lähestymisyritykset koulussa, minkä vuoksi hän oli valikoitunut uhriksi. Pojilla oli aiempaa rikostaustaa ja yhteyksiä yakuzaan.

Furuta oli pyöräilemässä kotiin töistä noin kello 20.30, kun eräs pojista potkaisi hänet alas pyörän selästä ja poistui juosten paikalta. Furuta ei tunnistanut poikaa, ja paikalle "sattumalta" saapunut Hiroshi Miyano onnistui voittamaan tytön luottamuksen puolelleen lupaamalla kävellä kotiin hänen kanssaan. Miyano kuitenkin johdatti Furutan läheiselle varastolle, jossa hän yakuza-taustallaan pelottelemalla raiskasi Furutan ja myöhemmin vei hänet läheiseen hotelliin, jossa raiskasi hänet uudelleen.

Noin kello kolmen aikaan aamuyöllä Miyano vei Furutan läheiseen puistoon, jossa he tapasivat muut pojat. Furutaa uhkailtiin Yakuzalla ja tämän perheen tappamisella, mikäli hän yrittäisi karata, ja hänet vietiin Adachissa sijaitsevaan taloon, jossa hänet joukkoraiskattiin. Talon omistivat Miyanon vanhemmat.

27. marraskuuta Furutan vanhemmat ilmoittivat hänet kadonneeksi, jolloin pojat pakottivat Furutan soittamaan kotiin ja ilmoittamaan hänen karanneen vapaaehtoisesti. Furuta pakotettiin esittämään Miyanon tyttöystävää Miyanon vanhemmille ja veljelle, jotka eivät uskaltaneet puuttua tapaukseen Miyanon Yakuza-yhteyksien takia. Furutaa pidettiin vankina Miyanon vanhempien talossa yhteensä 40 päivän ajan, jolloin häneen kohdistettiin erittäin raakaa väkivaltaa:

 • Pojat raiskasivat Furutan yli 400 kertaa ja kutsuivat myös lisää kavereitaan sekä yakuzan jäseniä häpäisemään ja raiskaamaan Furutaa.
 • Hänet pakotettiin masturboimaan miesten edessä ennen raiskausta.
 • Hänet pakotettiin juomaan alkoholia ja polttamaan useita savukkeita kerralla sekä haistelemaan tinneriä.
 • Furutaa pidettiin nälässä.
 • Häntä hakattiin useita kertoja golf-mailoilla, bambukepeillä ja terästangoilla.
 • Hänet ripustettiin kattoon ja häntä käytettiin "nyrkkeilysäkkinä".
 • Hänen vatsalleen pudotettiin levypainoja.
 • Furuta pakotettiin syömään eläviä torakoita ja juomaan omaa virtsaansa.
 • Aina kun Furuta menetti tajuntansa, hänen päänsä upotettiin vesiämpäriin.
 • Furutan vaginaan ja peräaukkoon tungettiin muun muassa terästankoja, saksia ja vartaita. Esineet aiheuttivat vakavia vammoja, eikä Furuta enää voinut virtsata tai ulostaa tavallisesti.
 • Furutan vaginaan laitettiin päällä oleva hehkulamppu, kunnes se räjähti.
 • Furutan suuhun, korviin, vaginaan ja peräaukkoon laitettiin ilotulitusraketteja.
 • Hänen vaginaansa ja klitoristaan poltettiin savukkeilla ja sytyttimillä.
 • Hänen silmäluomiaan ja ripsiään poltettiin kuumalla vahalla ja sytyttimillä.
 • Hänen vasen nänninsä revittiin irti pihdeillä.
 • Hänen molemmat rintansa lävistettiin useilla ompelupuikoilla.
 • Hän joutui hengittämään koko ajan suun kautta, koska hänen nenäontelonsa olivat täynnä verta.

Joulukuun alussa Furuta yritti soittaa poliisille, mutta ei ehtinyt sanoa puhelimeen mitään. Kun poliisi soitti takaisin, Miyano vastasi väittäen puhelun olleen vahinko. Rangaistuksena Furutan jaloille kaadettiin sytytysnestettä ja ne sytytettiin tuleen. Lisäksi Furutan peräaukkoon tungettiin iso pullo, joka johti runsaaseen verenvuotoon. Furuta menetti tajuntansa, mutta pojat epäilivät tämän teeskentelevän ja sytyttivät hänet uudelleen tuleen. Furuta kuitenkin selvisi hengissä ja hänet raiskattiin ja häntä kidutettiin useasti tämän jälkeenkin.

Furuta oli poikien mukaan useita kertoja anellut heitä tappamaan hänet, jotta hänen kärsimyksensä loppuisivat. Sen sijaan pojat olivat sulkeneet hänet pakastimeen ja pakottaneet nukkumaan ulkona parvekkeella sydäntalvella. Furutan jalat ja kädet olivat niin huonossa kunnossa, että häneltä kesti yli tunti raahautua alakertaan WC:hen. Vakavan kidutuksen seurauksena Furuta ei enää voinut hallita rakkoaan vaan teki tarpeensa matoille, josta häntä jälleen rangaistiin. Sisäisten vammojen vuoksi Furuta oksensi kaiken mitä yritti syödä tai juoda. Laajoista sisäisistä vammoista huolimatta ruumiinavauksessa Furutan todettiin olleen raskaana.

4. tammikuuta 1989 pojat pelasivat keskenään mahjongia. Häviöstä suuttunut Miyano alkoi hakata Furutaa peitettyään kätensä muovipusseilla koska ei halunnut sotkea itseään Furutan haavoista roiskuneeseen vereen ja mätään. Pojat polttivat hänen silmäluomensa ja hakkasivat hänen jalkojaan terästangoilla. Lopuksi he kaatoivat jälleen sytytysnestettä Furutan päälle ja sytyttivät hänet palamaan. Furuta oli aluksi yrittänyt sammuttaa tulta, mutta lopulta menettänyt tajuntansa. Kaksi tuntia kestäneen kidutuksen seurauksena Furuta menehtyi.

Pojat pelkäsivät kiinnijäämistä ja murhasyytteitä, joten he veivät Furutan ruumiin rakennustyömaalle, jossa he pudottivat hänet tyhjään tynnyriin, jonka he täyttivät betonilla.

23. tammikuuta 1989 Hiroshi Miyano ja Jō Ogura pidätettiin 19-vuotiaan naisen raiskauksesta. Rikostutkintaan osallistunut poliisi epäili Miyanolla ja Oguralla olevan tekemistä Furutan katoamisen kanssa. Miyano johdatti poliisit paikalle, josta Furutan ruumis löydettiin. Betonirummusta löytyneen Furutan henkilöllisyys voitiin vahvistaa DNA-testeillä.

Oikeudenkäynti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluksi poikien henkilöllisyyksiä ei julkistettu, sillä he olivat alaikäisiä. Shūkan Bunshun -lehden toimittajat saivat kuitenkin ne selville ja julkistivat ne. Pojat myönsivät syyllistyneensä kuolemaan johtaneeseen väkivaltaan mutta kiistivät murhasyytteen.

Heinäkuussa 1990 käräjäoikeus tuomitsi Hiroshi Miyanon 17 vuoden vankeusrangaistukseen. Oikeus katsoi hänen olleen päävastuussa rikoksesta. Hiroshi Miyano valitti tuomiosta hovioikeuteen, mutta hovioikeus päätyi alentamisen sijaan korottamaan rangaistusta 20 vuoden vankeuteen. Miyanon vanhemmat myivät talonsa ja antoivat Furutan vanhemmille 50 miljoonaa jeniä (noin 425 000 Yhdysvaltain dollaria).

Nobuharu Minato sai aluksi 4-6 vuoden tuomion, jota korotettiin valituksen jälkeen 5-9 vuoden vankeusrangaistukseksi. Yasushi Watanabe sai 3-4 vuoden vankeustuomion, jota korotettiin 5-7 vuoteen. Jō Ogura tuomittiin 8 vuodeksi nuorisovankeuteen. Hänen äitinsä kävi tuomion jälkeen vandalisoimassa Junko Furutan hautaa, väittäen Furutan tuhoneen hänen poikansa elämän.

Monet japanilaiset kokivat tuomioiden olevan liian lieviä rikoksen raakuuden huomioon ottaen. Kaikki pojat kuitenkin tuomittiin nuorina rikoksentekijöinä, mikä johti tavallista lyhyempiin tuomioihin. Mikäli tekijät olisivat olleet muutamia vuosia vanhempia, Miyano oltaisiin voitu tuomita kuolemanrangaistukseen ja muut tekijät elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Furutan hautajaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Junko Furutan hautajaiset pidettiin 2. huhtikuuta 1989. Furutan työnantaja, jolle hän työskenteli osa-aikaisesti, lahjoitti Furutan vanhemmille univormun, jota Furuta olisi saanut pitää kokoaikaisena työntekijänä. Univormu laitettiin hänen ruumisarkkuunsa.

Furutan ruumiin löytöpaikka on myöhemmin muutettu puistoksi.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Murder of Junko Furuta