Joustopiikkiäes

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joustopiikkiäes takaa

Joustopiikkiäes eli S-piikkiäes on traktorivetoinen maanmuokkauskone, jota käytetään maataloudessa maan äestykseen. Se on tarkoitettu pellon pintakerroksen tasaamiseen ja kuohkeuttamiseen. Sen tarkoitus on luoda hyvät edellytyksen kylvösiemenen itämiselle. Muokkaussyvyys on useimmiten säädettävissä ja tavoitteena on muokata maata kylvösyvyyteen asti. Äkeet vaativat traktorilta paljon tehoa, noin 15-20 hevosvoimaa työleveyden metriä kohden.lähde? Tämäntyyppisiä äkeitä on ollut kaupan jo viitisenkymmentä vuotta.

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyiset joustopiikkiäkeet ovat yleensä 5-10 metriä leveitä ja hinattavia. Aiemmin pienemmät äkeet olivat myös nostolaitekiinnitteisiä, jolloin ei tarvittu erillisiä pyöriä. Nykyiset suuret äkeet on kuitenkin painonsa takia pakko tehdä hinattaviksi. Äkeissä on yleensä kolme osaa; keskilohko ja kaksi sivulohkoa keskilohkon kummallakin puolella. Keskilohko on kiinnitetty traktoriin ja sivulohkot on saranoitu siihen kiinni. Kuljetuksen ajaksi sivulohkot on mahdollista nostaa ylös, jolloin äes on riittävän kapea maantiekuljetukseen.

Äkeen piikit on kiinnitetty lohkoihin. Yleensä äes on normaalin käytön aikana pyöriensä kannatuksella, ja pyörien korkeutta säätämällä voidaan säätää muokkaussyvyyttä. Äkeessä on yleensä piikkien lisäksi myös muita osia, kuten varpajyrät, etulata tai jälkihara.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lankila, Timo: [https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/26999/Lankila_Timo.pdf Hinattavan s-piikkiäkeen suunnittelu ja valmistus] (pdf) publications.theseus.fi. Kevät 2011. Viitattu 04.10.2012.


Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.