Jouhikasuariina

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jouhikasuariina
Jouhikasuariina Australian rannikolla Queenslandissa
Jouhikasuariina Australian rannikolla Queenslandissa
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kladi: Siemenkasvit
Kladi: Koppisiemeniset
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Lahko: Fagales
Heimo: Kasuariinakasvit
Suku: Kasuariinat Casuarina
Laji: equisetifolia
Kaksiosainen nimi

Casuarina equisetifolia
L. (1759)[2]

Katso myös

  Jouhikasuariina Commonsissa

Jouhikasuariina (Casuarina equisetifolia, kortteenlehtinen) on kasuariinojen sukuun kuuluva puu. Se on ainavihanta, keskikokoinen tai suuri, 10–30 tai jopa 40 metriä korkeaksi kasvava. Oksat ovat naru- tai piiskamaisen kapeita. Lehdet ovat pieniä ja suomumaisia, ne kasvavat nelilukuisina kiehkuroina. Kukat ovat huomaamattoman pieniä. Hedekukinnot sijaitsevat oksien kärjissä parin senttimetrin pituisina lieriömäisinä ryhminä. Käpymäiset emikukat sijaitsevat oksilla lähempänä tyveä. Emikukat ovat soikean pyöreitä tai liereitä, halkaisijaltaan 1–2 cm. Siemenet ovat pieniä ja kuivia, niissä on kalvomainen lenninsiipi.[3]

Jouhikasuariina esiintyy alkuperäisenä Aasiassa, Intiasta Uuteen-Guineaan ja Australiaan.[2] Jouhikasuariinaa käytetään hiekansitojana, tuuliesteenä ja kujannepuuna hiekkarannoilla, dyyneillä ja jokisuistoissa. Lajia viljellään puuaineksen korkean lämpöarvon vuoksi polttopuuksi tai puuhiilen raaka-aineeksi varsinkin Intiassa ja Kiinassa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Barstow, M.: Casuarina equisetifolia IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-2. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 14.3.2023. (englanniksi)
  2. a b Govaerts, R., ym.: Casuarina equisetifolia L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 2.2.2022. (englanniksi)
  3. a b Tran Minh, M., Laaka-Lindberg, S. & Junikka, L. (toim.): Lomakasvio, 2. tarkistettu painos. Moreeni, 2014. ISBN 978-952-254-186-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]