Joseph Roth

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joseph Roth vuonna 1926.

Moses Joseph Roth (2. syyskuuta 1894 Brody, Galitsia, Itävalta-Unkari27. toukokuuta 1939 Pariisi, Ranska) oli itävaltalainen kirjailija.

Rothin kotikaupunki, Lvivin lähellä sijaitseva Brody, oli tyypillinen galitsialainen pikkukaupunki, jolle antoivat leimansa sekä puolalainen, juutalainen että ukrainalainen kulttuuri. Roth aloitti opinnot ensin Lvivissä, sitten Wienissä, mutta ensimmäinen maailmansota keskeytti opinnot ja hän liittyi Itävallan armeijaan. Sotakokemus vaikutti hyvin pitkään hänen elämäänsä, ja Habsburgien vallan romahtaminen aiheutti hänelle kodittomuuden tunteen, joka leimasi hänen tuotantoaan.

Roth työskenteli lehtimiehenä aluksi Wienissä ja vuodesta 1922 Pariisissa.[1]

Muutamien romaanien jälkeen syntyivät Job ja Radetzky-marssi, joihin hänen maineensa lähinnä pohjautuu. Hän muutti Hitlerin valtaannousua edeltävänä päivänä 30. tammikuuta 1933 maanpakoon Pariisiin, ja jo helmikuussa hän kirjoitti enteellisesti ystävälleen Stefan Zweigille:

”Olet jo varmasti ymmärtänyt, että olemme menossa kohti katastrofia. Yksityisen katastrofin lisäksi – kirjallinen ja taloudellinen puoli elämästämme on tuhoutunut – edessä on uusi sota. Enpä panisi penniäkään likoon henkemme puolesta. Heidän on onnistunut luoda barbaarihallinto. Älä huijaa itseäsi, helvetti on valloillaan.”[2]

Alkoholiongelmastaan huolimatta Roth oli hyvin tuottelias ennenaikaiseen kuolemaansa saakka. Hänen viimeinen teoksensa, pienoisromaani Pyhän juomarin legenda, on hänen hienoimpia teoksiaan. Siinä hän kuvaa vanhan juoppolallin yrityksiä palauttaa arvokkuutensa ja maksaa velkansa. Hänen teoksissaan voidaan erottaa juutalaista ja katolista sävyä.[1]

Roth on haudattu Pariisiin Thiais’n hautausmaalle.

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pyhän juomarin legenda. (Alkuteos: Die Legende vom heiligen Trinker.) Suomentanut Heli Naski. Artemisia Edizioni, 2005.
  • Kapina. (Alkuteos: Die Rebellion.) Suomentanut Ilona Nykyri. Atena, 2002.
  • Radetzky-marssi: Romaani. (Alkuteos: Radetzkymarsch.) Suomentanut Aarno Peromies. (Keltainen kirjasto nro 84.) Tammi, 1968.
Novellit
  • Tässä maailmassa käyvät yhä harvinaisemmiksi; saksasta suomentanut Heikki Länsisalo, Nuori voima 2013: 4
  • Zipper katoaa, teoksessa Kadonnutta kahvilaa etsimässä, suomennoskatkelmia, toimittaneet Eero Balk ja Tapani Kärkkäinen. Helsinki: Otava 2000 ISBN 951-1-15972-0

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Rantala, Risto – Turtia, Kaarina (toim.): Otavan kirjallisuustieto, s. 648. Helsinki: Otava, 1990. ISBN 951-1-09209-X.
  2. 38. Hell reigns. – Joseph Rothin kirje Stefan Zweigille, helmikuu 1933. Hitlers Machtergreifung: DTV dokumente, s. 70. Toimittaneet Josef Becker & Ruth Becker. (2. p.) Deutscher Taschenbuch-Verlag, München, 1992. ISBN 3-423-02938-2

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]