Joseph Roth

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joseph Rothin hauta.

Joseph Roth (2. syyskuuta 1894 Brody, Galitsia, Itävalta-Unkari27. toukokuuta 1939 Pariisi, Ranska) oli itävaltalainen kirjailija.

Rothin kotikaupunki, Lvivin lähellä sijaitseva Brody, oli tyypillinen galitsialainen pikkukaupunki, jolle antoivat leimansa sekä puolalainen, juutalainen että ukrainalainen kulttuuri. Roth aloitti opinnot ensin Lvivissä, sitten Wienissä, mutta ensimmäinen maailmansota keskeytti opinnot ja hän liittyi Itävallan armeijaan. Sotakokemus vaikutti hyvin pitkään hänen elämäänsä, kuten myös Habsburgien vallan romahtaminen synnyttämällä häneen kodittomuuden tunteen, joka leimasi myös hänen tuotantoaan.

Muutamien romaanien jälkeen syntyivät Job ja Radetzky-marssi, joihin hänen maineensa lähinnä pohjautuu. Hän muutti Hitlerin valtaannousua edeltävänä päivänä 30. tammikuuta 1933 Pariisiin, ja jo helmikuussa hän kirjoitti enteellisesti ystävälleen Stefan Zweigille:

» Olet jo varmasti ymmärtänyt, että olemme menossa kohti katastrofia. Yksityisen katastrofin lisäksi – kirjallinen ja taloudellinen puoli elämästämme on tuhoutunut – edessä on uusi sota. Enpä panisi penniäkään likoon henkemme puolesta. Heidän on onnistunut luoda barbaarihallinto. Älä huijaa itseäsi, helvetti on valloillaan.[1]»

Alkoholiongelmastaan huolimatta Roth oli hyvin tuottelias ennenaikaiseen kuolemaansa saakka. Hänen viimeinen teoksensa, pienoisromaani Pyhän juomarin legenda, on hänen hienoimpia teoksiaan. Siinä hän kuvaa vanhan juoppolallin yrityksiä palauttaa arvokkuutensa ja maksaa velkansa. Roth on haudattu Pariisiin Thiaisin hautausmaalle.

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pyhän juomarin legenda, alkuteos: Die Legende vom heiligen Trinker, suomentanut Heli Naski. Artemisia Edizioni, 2005.
  • Kapina, alkuteos: Die Rebellion, suom. Ilona Nykyri. Atena, 2002
  • Radetzky-marssi, romaani, alkuteos: Radetzkymarsch, suom. Aarno Peromies. Tammi, 1968. (Keltainen kirjasto nro 84)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 38. Hell reigns. - Joseph Rothin kirje Stefan Zweigille, helmikuu 1933, s. 70, Hitlers Machtergreifung - dtv dokumente, toim. Josef & Ruth Becker, Deutscher Taschenbuch-Verlag, 2. p., München, Saksa, 1992, ISBN 3-423-02938-2