Joseph Mailliard

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Joseph Mailliard (30. joulukuuta 1857 Bordentown, New Jersey12. joulukuuta 1945) oli yhdysvaltalainen lintutieteilijä.

Sekä Mailliardin isä että isoisä olivat toimineet Joseph Bonaparten, Napoleon Bonaparten veljen, sihteereinä. 1868 perhe muutti San Franciscoon ja 1873 he asettuivat Rancho San Geronimolle San Rafaelin liepeille. Veljensä John Ward Mailliardin kanssa Joseph opetteli lintujen täyttämisen ja miten linnunmuna- ja pesäkokoelmat säilytetään niin, etteivät ne pääse tuhoutumaan. Veljesten kokoelmaan kertyi lopulta 14 000 näytettä linnuista, hieman enemmän munia ja useita satoja pesiä.

Mailliard kirjoittautui Kalifornian yliopistoon vuonna 1878 ja valitsi pääaineikseen kaivostoiminnan ja kemian. Joitakin viikkoja ennen valmistumistaan 1879 hän sairastui keuhkotautiin, mikä päätti hänen opiskelunsa. Sittemmin hän ryhtyi liikemieheksi ja maanviljelijäksi. Hän teki tutkimusretket Alaskaan 1896 ja Chileen 1902 keräten retkillään huomattavat kokoelmat. Chile-kokoelmansa hän lahjoitti Kalifornian tiedeakatemialle, mutta kokoelma tuhoutui vuoden 1906 maanjäristystä seuranneessa tulipalossa. Alaskan-matkallaan Mailliard tutustui Joseph Grinnelliin ja heistä tuli elinikäiset ystävykset. He toimivat yhdessä Cooper Ornithological Clubissa, Kalifornian tiedeakatemiassa sekä American Ornithologists' Unionissa.

Vuonna 1918 Mailliardin veljekset lahjoittivat kokoelmansa Kalifornian tiedeakatemialle. 1919 Joseph Mailliard nimitettiin akatemian lintu- ja nisäkäsosastojen kunniakuraattoriksi, joka pian muutettiin toimivaksi kuraattorin viraksi. Vuonna 1927 hän jäi eläkkeelle ja hänet nimitettiin emeritus kuraattoriksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]