Joseph Grinnell

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joseph Grinnell

Joseph Grinnell (27. helmikuuta 1877 Fort Sill, Oklahoma29. toukokuuta 1939 Berkeley, Kalifornia) oli yhdysvaltalainen eläintieteilijä.

Grinnell opiskeli Throop Polytechnic Institutessa (nykyisin Caltech) Pasadenassa. Hän sai apulaisopettajan viran Throopista yleten opettajaksi 1901. Vuonna 1905 hänet promovoitiin saman opinahjon professoriksi. Grinnell väitteli tohtoriksi Stanfordin yliopistossa 1913. Samana vuonna hän sai nimityksen Berkeleyn apulaisprofessoriksi ja 1920 hän sai eläintieteen professorin oppituolin, jossa pysyi kuolemaansa saakka.

Grinnell tutki etenkin Kalifornian eläimistöä. Hänen sanotaan käyttäneen ensimmäisenä termiä ekologinen lokero (ecological niche) artikkelissa vuonna 1924 (tai 1917). Toisen lähteen mukaan termiä käytti ensiksi Roswell H. Johnson vuonna 1910.[1] Vuonna 1908 Grinnell nimitettiin Berkeleyn selkärankaismuseon (Museum of Vertebrate Zoology) ensimmäiseksi johtajaksi.

Grinnell kirjoitti yli 500 tieteellistä artikkelia ja hän oli toimittamassa teoksia Game Birds of California ja The Fur-Bearing Mammals of California. Hän aloitti laajan toeksen Bibliography of California Ornithology, joka jäi häneltä kesken ja julkaistiin postuumisti. Hän toimitti 36 vuotta lintutieteellistä lehteä Condor. Hän toimi American Ornithologists’ Unionin puheenjohtajana 1929–1932 ja American Society of Mammalogistsin puheenjohtajana 1937–1938. Hän oli American Academy of Arts and Sciencesin ja British Ornithologists Unionin jäsen ja Zoological Society of Londonin ja Academy of Natural Sciences of Philadelphian kirjeenvaihtajajäsen. Hän toimi Kalifornian tiedeakatemian johtokunnan (Council of the California Academy of Sciences) kirjastonhoitajana ja jäsenenä.

Grinnell eli avioliitossa ja hänellä oli kaksi poikaa ja tytär.

Grinnell ”splittasi” eli jakoi alalajeihin suuren joukon lintulajeja, muun muassa kalifornianharmaatiaisen kolme alalajia alfabilis, kemensis ja sequestratus ovat hänen ja kumppanien nimeämiä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tirri, Rauno et al: Biologian sanakirja. Helsinki: Otava, 1993. ISBN 951-1-11390-9.
  2. ITIS
Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.