Joseph Kasa-Vubu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joseph Kasa-Vubu
Joseph Kasavubu vuonna 1960.
Joseph Kasavubu vuonna 1960.
Henkilötiedot
Syntynyt1910
Kuollut24. maaliskuuta 1969 (58–59 vuotta)
Kansalaisuus Kongon demokraattinen tasavalta
Poliitikko
Puolue Abako

Joseph Kasa-Vubu (tai Kasavubu, 1910[1]24. maaliskuuta 1969) oli Kongon demokraattisen tasavallan ensimmäinen presidentti vuosina 1960–1965.

Kasa-Vubu syntyi Tshelassa, Mayomben alueella vuonna 1910. Hän opiskeli pappisseminaarissa ja opettajakoulussa.[1] Hän joutui hylkäämään opettajan uran, koska hänellä ei ollut varaa maksaa lukukausimaksuja. Hän toimi apulaiskirjanpitäjänä siirtomaahallinnon talousministeriössä.

Vuodesta 1955 Kasa-Vubu johti Kongon itsenäistymistä ajavaa Abakoa, joka oli kongojen muodostama poliittinen liike. Maan itsenäistyttyä 30. kesäkuuta 1960 Kongon parlamentti valitsi hänet maan ensimmäiseksi presidentiksi.[1] Kongossa puhkesi heti kriisi timantti- ja metallikaivoksistaan rikkaiden Katangan ja Etelä-Kasain maakuntien julistauduttua itsenäisiksi. Kasa-Vubu oli poliittisesti vanhoillinen, kun taas pääministeri Patrice Lumumba oli kansallismielinen ja radikaali, joten he joutuivat vastakkain ja määräsivät armeijan pidättämään toisensa. Tilanne ratkesi Kasa-Vubun hyväksi, kun armeijan komentaja Joseph-Désiré Mobutu antoi hänelle tukensa syyskuussa. Lumumba luovutettiin vihollisilleen Katangaan, jossa hänet surmattiin.

Kasa-Vubu johti maata seuraavat viisi vuotta heikkojen hallitusten tuella. Vuonna 1964 hän nimitti Katangan johtajan Moise Tshomben pääministeriksi saadakseen kaivoksia turvanneet belgialaiset palkkasotilaat puolelleen idässä kapinoivia Laurent Kabilan johtamia vasemmistolaisia vastaan.

Mobutu kaappasi vallan toisen kerran 25. marraskuuta 1965 ja päätti Kasa-Vubun ja Tshomben välisen kiistan. Hän nimitti tällä kertaa itsensä valtionpäämieheksi. Kasa-Vubu vetäytyi politiikasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Huovinen, Pentti & Siikala, Kalervo (toim.): Maailmanpolitiikan kasvot, s. 93. Helsinki: Weilin & Göös, 1963.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Joseph Kasa-Vubu.