Joseph Aspdin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joseph Aspdinin asuinpaikan muistolaatta Leedsissä.

Joseph Aspdin (1778 Leeds20. maaliskuuta 1855 Wakefield) oli brittiläinen muurari ja sementinvalmistaja, joka keksi portlandsementin, joka on muurauslaastin ja betonin tärkeimpiä ainesosia.[1]

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aspdin (tai Aspden) oli vanhin Yorkshiren Leedsissä asuneen muurari Thomas Aspdinin kuudesta lapsesta. Syntymäpäivää ei tiedetä, mutta poika kastettiin joulupäivänä 1778. Hän seurasi isäänsä muurarin ammatissa ja avioitui Mary Fotherbyn kanssa 1811.

Aspdin alkoi tehdä sementin sekoituskokeita ja sai vuonna 1824 patentin ”parannuksesta keinotekoisen kiven valmistustapaan”. Hän kutsui keksintöään Portland-sementiksi sen kalkkikivilajin mukaan, jota saatiin Portlandin saarelta Englannin kanaalista.

Heti patentin saatuaan Aspdin alkoi yhdessä naapurinsa William Beverleyn kanssa valmistaa uudenlaista sementtiä Wakefieldissä 15 kilometrin päässä Leedsistä, jonne hän perheineen muutti. Toisen patenttinsa Aspdin sai vuonna 1825.

Joseph Aspdinin poika William Aspdin.

1830-luvun lopulla tehtaan toiminnassa olivat jo mukana Aspdinin kaksi poikaa, esikoinen James kirjanpitäjänä ja nuorempi William tehtaanjohtajana.

William Aspdin perusti 1843 oman tehtaan Rotherhitheen lähelle Lontoota. Siellä hän esitteli uuden ja isänsä sementtiä huomattavasti vahvemman sementtilaadun. Joseph Aspdin jäi eläkkeelle 1844 ja siirsi perheyrityksestä omistamansa osuuden James-pojalle, jonka perustama sementtitehdas Ings Roadilla oli toiminnassa vuoteen 1900 saakka.

Joseph Aspdin kuoli 20. maaliskuuta 1855 kotonaan Wakefieldissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Väänänen, Juha (toim.): ”Aspdin, Joseph”, Kuka teki mitä: Kuvitettu elämäkerrallinen hakuteos, s. 160. Suomentanut Salonen, Lippo & Salonen, Sirkka. Suuri Suomalainen Kirjakerho, 1986. ISBN 951-643-251-4.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Joseph Aspdin