Joe Arridy

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Joseph Arridy)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Joseph Arridy (19151939) oli kehitysvammainen mies, joka tuli tunnetuksi oikeudenkäynnistään ja teloituksestaan Coloradossa, Yhdysvalloissa, 1930-luvulla.

Joseph Arridy syntyi Pueblossa, Coloradossa, vuonna 1915. Hänellä oli merkittävä kehitysvamma, minkä vuoksi hänen älykkyysosamääränsä oli hyvin alhainen. Arridy asui laitoksessa suurimman osan elämästään.

Oikeudenkäynti ja teloitus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1936 Joseph Arridy pidätettiin ja syytettiin väitetystä raiskauksesta ja murhasta 15-vuotiaan tytön tapauksessa. Oikeudenkäynnissä Arridy tunnusti syyllisyytensä poliisin painostuksen alla, vaikka myöhemmin todisteet osoittivat hänen tunnustuksensa epäluotettaviksi ja ristiriitaisiksi.

Vaikka Arridyllä ei ollut todellisia yhteyksiä rikokseen, hänet tuomittiin kuolemaan vuonna 1939. Hän teloitettiin sähkötuolissa Coloradon osavaltion vankilassa.

Jälkiseuraukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet oikeusasiantuntijat ja aktivistit uskovat, että Joseph Arridy oli syytön rikokseen, josta hänet tuomittiin. Hänen tapauksensa nosti esiin kysymyksiä oikeudenmukaisuudesta ja kehitysvammaisten oikeuksista oikeusjärjestelmässä.

Vuonna 2011, yli 70 vuotta myöhemmin, Coloradon kuvernööri Bill Ritter myönsi Joseph Arridylle postuumisti armahduksen, tunnustaen virheen oikeusjärjestelmässä.

Joseph Arridyn tarina on jäänyt muistoksi oikeudenmukaisuuden puutteista ja haavoittuvien ryhmien kohtaamista haasteista oikeusjärjestelmässä. Hänen tapauksensa on innoittanut keskusteluja ja toimia kehitysvammaisten oikeuksien puolustamiseksi ja oikeudenmukaisuuden varmistamiseksi kaikille.