Joscelin II

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Joscelin II (k. 1159) oli neljäs ja viimeinen hallinnut Edessan kreivi.

Nuorena Joscelin joutui sotavangiksi Azazin taistelussa vuonna 1125, mutta vapautui Jerusalemin kuninkaan Baldwin II:n maksettua hänen lunnaansa. Vuonna 1131 hänen isänsä Joscelin I haavoittui taistelussa danišmendeja vastaan, ja Edessa siirtyi Joscelin II:lle. Joscelin II kieltäytyi johtamasta pientä Edessan armeijaa danišmendeja vastaan, ja Joscelin kuoli pian ajettuaan vihollisensa karkuun.

Joscelin hallitsi heikointa ja eristyneintä ristiretkivaltioista. Vuonna 1138 hän liittoutui Antiokian ja Bysantin keisarin Johannes II Komnenosin kanssa Aleppon kuvernööri Imad ad-Din Zengiä vastaan, mutta he eivät onnistuneet voittamaan tätä. Vuonna 1143 sekä Johannes II että Jerusalemin kuningas Fulk kuolivat, ja Joscelin jäi ilman vahvoja liittolaisia. Hän liittoutui Kara Aslanin kanssa ja johdatti suuren armeijan pohjoiseen auttaakseen muslimiliittolaistaan taistelussa Zengiä vastaan. Zengi kuitenkin yllätti Joscelinin kääntämällä hyökkäyksensä Edessaa vastaan ja valtasi heikosti miehitetyn kaupungin. Menetettyään pääkaupunkinsa Joscelin pakeni Turbesseliin.

Vain kaksi vuotta myöhemmin Zengi joutui orjansa murhaamaksi, ja Joscelin hyökkäsi Edessaan vallaten sen takaisin lokakuussa 1146. Hän ei kuitenkaan saanut apua muilta ristiretkivaltioilta ja menetti kaupungin marraskuussa Zengin pojalle Nur ad-Dinille. Vuonna 1150 Antiokiaan matkalla ollut Joscelin joutui roistojen vangiksi ja hänet myytiin Nur-ad-Dinille. Joscelin vietiin Aleppoon, missä hänet sokaistiin vihamielisen väkijoukon edessä. Hän vietti loput yhdeksän vuotta elämästään vankina ja kuoli Aleppon vankityrmässä vuonna 1159.

Joscelinin poika Joscelin III nimitettiin seuraavaksi Edessan kreiviksi, vaikka hän ei koskaan saanut haltuunsa muslimeille menetettyä kreivikuntaa.

Edeltäjä:
Joscelin I
Edessan kreivi
1131–1150
Seuraaja:
Joscelin III
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Joscelin II, Count of Edessa