Jon Postel
Jonathan Bruce Postel (6. elokuuta 1943 – 16. lokakuuta 1998) oli Internetin pioneeri, jonka suurimmat ansiot liittyivät standardointiin. Hänet muistetaan erityisesti Request for Comments (RFC) -dokumenttisarjan päätoimittajana. Internet Societyn Jonathan B. Postel -palkinto ja Information Sciences Instituten Postel-keskus on nimetty hänen kunniakseen.
Postelin laki
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Postelin todennäköisesti kuuluisin lausuma on RFC 793:ssa määritelty robustisuusperiaate (engl. Robustness Principle), joka kuuluu:
- ”Ole konservatiivinen tekemisissäsi, mutta liberaali siinä mitä hyväksyt muilta” (esiintyy myös muodossa ”ole konservatiivinen siinä mitä lähetät, mutta liberaali siinä mitä vastaanotat”).
Periaate liittyy tietoliikenneprotokollien toteutuksiin.
Ura
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Postel opiskeli UCLA:ssa. Hän suoritti insinööritieteissä BS-tutkinnon 1966, MS-tutkinnon 1968 ja väitteli tohtoriksi tietojenkäsittelytieteestä 1974.
UCLAssa hän osallistui Internetin edeltäjän ARPANETin kehitystyöhön. Myöhemmin hän siirtyi Etelä-Kalifornian yliopistoon Information Sciences Institute -laitokseen, jossa hän työskenteli loppuelämänsä.
Postel toimi RFC-päätoimittajana vuodesta 1969 kuolemaansa asti, ja kirjoitti ja toimitti monia tärkeitä RFC-dokumentteja, kuten RFC 2223:n ja Internet-protokollaperheen määrittelevät RFC:t 791–793. Hän kirjoitti yksin tai muiden kanssa yli 200 RFC:tä.
Postelin luottamustehtäviin kuului usean vuoden ajan Internet Architecture Board ja sen edeltäjät. Hän oli IANAn, Internetin nimiä ja numeroita hallinnoivan elimen johtaja. Jon Postel oli myös Internet Societyn ensimmäinen jäsen ja yhdistyksen hallituksen pitkäaikainen jäsen. Hän hallinnoi pitkään .us -verkkotunnusta.
Edellä mainitut tehtävät olivat osa-aikaisia aktiviteettejä, joita Postel otti hoitaakseen varsinaisen työnsä, Information Sciences Instituten tietoliikenneverkko-osaston johtajuuden ohella.
28. tammikuuta 1998 Postel lähetti omavaltaisesti kahdeksalle Internetin kahdestatoista juuripalvelimen ylläpitäjästä sähköpostiviestin, jossa hän kehotti heitä muuttamaan juurivyöhykepalvelimen osoitteen A.ROOT-SERVERS.NET (198.41.0.4), joka viittasi Network Solutionsin ylläpitämään palvelimeen, IANAn ylläpitämään Etelä-Kalifornian yliopistossa sijainneeseen palvelimeen viitanneeseen osoitteeseen DNSROOT.IANA.ORG (198.32.1.98). Tapahtumasarja jakoi Internetin nimipalvelun hallinnan IANAn ja neljän jäljelle jääneen Yhdysvaltain hallituksen ylläpitämän palvelimen kesken. Pian sen jälkeen Bill Clintonin Internet-neuvonantaja Ira Magaziner soitti Postelille ja kehotti tätä peruuttamaan muutoksen.
Jon Postel kuoli sydänläppäleikkauksen aiheuttamiin komplikaatioihin Los Angelesissa 16. lokakuuta 1998.
Perintö
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Postelin panos Internetin rakennustyössä sekä teknisellä että henkilökohtaisella tasolla oli niin merkittävä, että hänen muistokirjoituksensa sai RFC-dokumenttinumeron (RFC 2468, ”I Remember IANA”).
Katso myös
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Jon Postelin kotisivu (Arkistoitu – Internet Archive)
- Elämäkerta (Arkistoitu – Internet Archive)
- IANA
- RFC-Editor
- Remembering Jonathan B. Postel - Postel Centerin sivu (englanniksi)
- In Memory of Jon Postel (Arkistoitu – Internet Archive) - Internet Societyn sivu (englanniksi)
- Postel-palkinnosta (englanniksi)
Muistokirjoituksia
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- 'God of the Internet' is dead (englanniksi)
- Domain Name Handbook (englanniksi)
|