John Gregg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee yhdysvaltalaista kenraalia. Pikakirjoitusjärjestelmän kehittäjästä kertoo artikkeli John Robert Gregg.
John Gregg

John Gregg (28. syyskuuta 18287. lokakuuta 1864) oli tuomari, poliitikko ja etelävaltioiden kenraali Yhdysvaltain sisällissodassa.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gregg syntyi Lawrencen piirikunnassa Alabamassa Nathan Greggin ja Sarah Pearsall Campin pojaksi. Vuonna 1847 hän valmistui LaGrangen Collegesta Georgiasta, missä hän oli väliaikaisesti työssä matematiikan professorina. Hän opiskeli myöhemmin lakia Tuscumbiassa Alabamassa. Gregg muutti Freestonen piirikuntaan Texasiin 1852 ja asettui Fairfieldin kaupunkiin. Hänet valittiin alueen tuomariksi ja hän palveli virassa 1855–1860. Vuonna 1858 Gregg nai Mary Francis Garthin Alabamasta, unionisti Jesse Winston Garthin tyttären, jonka isä oli valmis luopumaan sadoista orjistaan pelastaakseen unionin. Gregg oli yksi Freestone County Pioneer -sanomalehden perustajista. Lehti oli Freestonen piirikunnan ensimmäinen sanomalehti. Hän käytti sanomalehteään ja poliittista toimivaltaansa kutsuakseen koolle osavaltion puoluekokouksen käsittelemään eroamista Unionista, kun Abraham Lincoln oli valittu presidentiksi 1860.

Gregg palveli delegaattina Texasin eroamiskokouksessa Austinissa tammikuussa 1861. Delegaatio antoi eroamisjulistuksen 1. helmikuuta 1861. Gregg oli yksi konvention kuudesta jäsenestä, jotka valittiin edustamaan Texasia väliaikaiseen konfederaation kongressiin Montgomeryyn Alabamaan ja myöhemmin Richmondiin Virginiaan.

Sisällissota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gregg palveli väliaikaisessa konfederaation kongressissa Manassassin eli Bull Runin ensimmäiseen taisteluun, jonka jälkeen hän palasi Texasiin ja muodosti 7. Texasin jalkaväkirykmentin. Gregg ja 7. Texasin jalkaväkirykmentti osallistuivat ensimmäiseen taisteluunsa Fort Donelsonissa 12.–16. helmikuuta 1862, missä he jäivät sotavangeiksi. Hänet lähetettiin Fort Warreniin Bostoniin, Massachusettsiin. Hän vapautui myöhemmin samana vuonna vankienvaihdossa, minkä jälkeen Gregg ylennettiin prikaatinkenraaliksi 29. elokuuta 1862 ja sijoitettiin Mississippin taistelunäyttämölle.

Greggin ensimmäinen suuri toimi Mississippissä oli Raymondin taistelu 12. toukokuuta 1863, missä hänen 3 000-miehinen prikaatinsa taisteli kovan kuuden tunnin taistelun 10 000 miehen Unionin XVII armeijakuntaa vastaan. Vihollisen voimia komensi Unionin kenraalimajuri James B. McPherson. Gregg pakotettiin perääntymään Jacksoniin Mississippiin Raymondin taistelun jälkeen, missä hän osallistui Jacksonin taisteluun 14. toukokuuta 1863.

Vicksburgin taistelun häviön jälkeen Gregg siirrettiin itäiselle sotanäyttämölle, missä hän osallistui Chickamaugan taisteluun. Gregg haavoittui vakavasti taistelussa. Toivuttaan haavoistaan Gregg sai komentoonsa kuuluisan Hoodin texasilaisprikaatin Pohjois-Virginian armeijassa. Gregg otti osaa kevään 1864 sotaretkiin, osallistui Wildernessin, Spotsylvanian käräjätalon ja Cold Harborin taisteluihin ja Petersburgin piiritykseen.

Gregg kaatui Petersburgin piirityksessä johtaessaan Darbytown Roadin suuntaista vastahyökkäystä 7. lokakuuta 1864. Hänen leskensä Mary Garth Gregg matkusti rintamalinjojen läpi hakemaan ruumiin. Gregg on haudattu Odd Fellowsin hautausmaahan Aberdeeniin, Mississippiin.

Greggin piirikunta Texasissa nimettiin hänen mukaansa, kun se muodostettiin 1873.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:John Gregg (CSA)