John Edmond

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John Edmond
Henkilötiedot
Syntynyt18. marraskuuta 1936 (ikä 84)
Luanshya, Pohjois-Rhodesia
Muusikko
Taiteilijanimi Bush CatView and modify data on Wikidata
Aktiivisena 1956–
Tyylilajit Folkmusiikki
Soittimet kitara, rummut
Levy-yhtiöt Roan Antelope Music
Aiheesta muualla
Kotisivut

John Edmond (s. 18. marraskuuta 1936, Luanshya, Pohjois-Rhodesia) on rhodesialainen folklaulaja, kitaristi ja rumpali. Hän tuli tunnetuksi 70-luvulla rhodesialaisista isänmaallisista lauluistaan ja oli uransa huipulla Rhodesian sisällissodan aikaan.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edmondin lapsuudessa hänen vanhempansa muuttivat Skotlannin ja keskisen Afrikan välillä. Hän kävi koulua Pohjois-Rhodesian Luanshyassa, Skotlannin Edinburghissa ja Christian Brothers Collegessa Etelä-Afrikan Pretoriassa.[1] Hänen musikaaliset kykynsä huomattiin jo nuoressa iässä ja hän osallistui muun muassa koulujensa kuoro- ja musiikkitoimintaan sekä erilaisiin musiikkikilpailuihin. Collegen jälkeen Edmond työskenteli Roan Antelopen kuparikaivoksessa.

50-luvun puolivälissä kuluttua Edmond liittyi Etelä-Rhodesian armeijaan, jossa hän palveli Kongon rajalla, Njassamaassa (nyk. Malawi) ja Etelä-Rhodesiassa (nyk. Zimbabwe).[1] Näihin aikoihin Edmond hankki kitaran ja tutustui Bill Colemaniin armeijassa. Opittuaan soittamaan kitaraa Colemanin opastuksella Edmond perusti Bushcats Skiffle Group -yhtyeen vuonna 1958 yhdessä armeijassa tapaamiensa ystäviensä Eugene van der Wattin ja Ian Kerrin kanssa.[1] Päätettyään sotilaallisen uransa Edmond lähti Englantiin opiskelemaan tietotekniikkaa, josta hän palasi Rhodesiaan 60-luvun puolivälissä. Bushcats esiintyi ympäri Rhodesiaa muutaman vuoden ajan, kunnes Edmond vuonna 1967 muutti Etelä-Afrikkaan työn perässä.[1]

Edmondista tuli tunnettu rhodesialaisten keskuudessa maan sisällissodan aikaan julkaistuaan esikoisalbuminsa Troopiesongs. Laulujen kirjoittamisen ohella hän oli myös säveltäjä, joka sävelsi hittikappaleita kuten ”The UDI Song”. Edmond jatkoi rhodesialaisen musiikin tekemistä myös sisällissodan päättymisen ja Zimbabwen itsenäistymisen jälkeen.

Edmondilla on myös oma levy-yhtiönsä Roan Antelope Music.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodesta 1987 lähtien Edmond ja hänen vaimonsa ovat pitäneet Kunkuru-nimistä lomakeskusta Etelä-Afrikan Bela-Belassa. Edmondilla on neljä lasta ja hän on harrastanut mm. karatea.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e John Edmond: John's Biography | John Edmond - still Africa their bookbaby johnedmond.co.za. Viitattu 31.8.2018. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:John Edmond