John Abercromby

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John Abercromby

John Abercromby (15. tammikuuta 18417. lokakuuta 1924) oli skotlantilainen kivääriprikaatin luutnantti ja Edinburghin yliopiston oikeustieteen kunniatohtori. Hän sai lordin arvonimen 1917, ja hänestä tuli vanhemman veljensä jälkeen viides paroni Abercromby.

Jäätyään pois armeijan palveluksesta 1870 Abercromby omistautui kielitieteille, matkailulle ja folkloristiikalle. Hänen keksintöään on muun muassa englanninkielinen termi beaker, joka kuvaa eri puolilta Eurooppaa arkeologisissa kaivauksissa esiin tulleita juoma-astioita. Hän oli 1913–1918 Skotlannin arkeologisen seuran puheenjohtaja. Hänen testamenttivaroillaan perustettiin Edinburghin yliopistoon arkeologian professuuri.

Hänen pääteoksensa The Pre- and Protohistoric Finns (2 nidettä 1898) käsittelee suomalaisia loitsurunoja. Hänen ansiostaan myös pelastui täydelliseltä unohdukselta 1500-luvun Kuolan saamen kielen sanaluettelo, joka on sittemmin julkaistu Suomalais-Ugrilaisen seuran aikakauskirjassa. Abercromby teki seuralle myös huomattavia taloudellisia lahjoituksia.

Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.