Joe Rosenthal

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rosenthalin ottamasta kuvasta inspiraationsa saanut Iwo Jiman muistomerkki Washingtonissa

Joe Rosenthal (9. lokakuuta 191120. elokuuta 2006) oli Pulitzer-palkittu yhdysvaltalainen valokuvaaja. Pulitzer-palkinnon hän sai maailmankuulusta kuvastaan Yhdysvaltain lippua Iwo Jiman saarelle toisen maailmansodan aikana nostavista amerikkalaissotilaista.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rosenthal syntyi Washington, D.C.:ssä. Hänen kiinnostuksensa valokuvaukseen alkoi harrastuksena suuren laman aikaan Kalifornian San Franciscossa, missä hän asui veljensä kanssa etsien töitä itselleen. Hänestä tuli San Francisco News -lehden reportteri-valokuvaaja vuonna 1932.

Tultuaan torjutuksi Yhdysvaltain maavoimien valokuvaajaksi huonon näkökyvyn takia, hän liittyi Associated Pressiin (AP) ja seurasi Yhdysvaltain merijalkaväkeä Tyynellä valtamerellä toisen maailmansodan aikana. Hänen kuvansa viidestä merijalkaväen ja yhdestä laivaston sotilaasta nostamassa Yhdysvaltain lippua Iwo Jiman Suribachi-vuorelle 23. helmikuuta 1945 tuli yksi kuuluisimmista valokuvista toisesta maailmansodasta.

Rosenthal erosi AP:stä myöhemmin vuonna 1945 ja liittyi San Francisco Chronicle -lehteen. Siellä hän työskenteli 35 vuotta, kunnes jäi eläkkeelle vuonna 1981.

Rosenthal kuoli 94 vuoden ikäisenä vanhuuteen Kalifornian Novaton lähiössä sijaitsevassa vanhainkodissa.[1]

Raising the Flag on Iwo Jima -valokuvan tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Iwo Jiman lipunnosto

Perjantaina 23. helmikuuta 1945 Iwo Jimassa tapahtui kaksi lipunnostoa. Ensimmäinen nosto, jonka valokuvasi kersantti Louis L. Lowery, herätti mielenkiintoa sotajohdon keskuudessa, mutta kuvat siitä eivät levinneet maailman tietoisuuteen. Aamulla pystytetty lippu oli myös liian pieni näkyäkseen rannalle asti.

Laivastoministeri James Forrestal ilmoitti haluavansa ensimmäisen lipun muistoksi, mikä johti siihen, että lippua joukko-osastonsa omaisuutena pitänyt 2. pataljoonan komentaja Chandler Johnson käski hakea sen turvaan ja korvata se samalla uudella, suuremmalla lipulla. Uutta lippua pystyttämään lähetettiin samana päivänä joukko miehiä. Rosenthal saapui kahden merijalkaväen valokuvaajan kanssa tapahtumapaikalle sotilaiden kiinnittäessä uutta lippua vesiputkeen, ja kokosi nopeasti alleen kiviä ja hiekkasäkin saadakseen kuvan paremmasta kulmasta. Huomatessaan sotilaiden alkavan pystyttää tankoa maahan hän otti hätäisen kuvan tapahtumasta, käyttämättä kameran etsintä.

Isänmaallisuutta uhkuvaa valokuvaa on väitetty aikoinaan myös lavastetuksi. Rosenthal on itse vakuuttanut, että tilanne on aito ja että lavastuspuheet johtuivat laajalle levinneestä väärinymmärryksestä tilanteessa, jossa häneltä oli pian tapahtuman jälkeen kysytty sitä oliko kuva lavastettu, missä kohtaa Rosenthal oli luullut viitattavan kuuluisan kuvan jälkeen ottamaansa kuvaan pystyttäjistä rivissä lipun edessä.

Kuva oli AP:n levityksessä alle 18 tunnissa ottamishetkestään, mikä oli tuohon aikaan ällistyttävän nopeaa. Siitä tuli toisen maailmansodan valokuvauksellinen ruumiillistuma ja sen väitetään olevan myös maailman laajimmin levinnyt kuva. Kuvaa on käytetty esimerkiksi Yhdysvaltain postimerkeissä, maanlaajuisissa keräyskampanjoissa ja lukemattomien aikakaus- ja sanomalehtien kansissa. Se toimi myös mallina Yhdysvaltain merijalkaväen kaatuneiden muistomerkille Virginian Arlingtonissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]