Jizzax

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Jizzax (kyrillisillä aakkosilla Жиззах, ven. Джизак, Džizak) on 139 200 asukkaan (2006) kaupunki keski-Uzbekistanissa ja saman nimisen alueen pääkaupunki.[1]

Kaupunki sijaitsee Samarkandin luoteispuolella. Jizzax oli tärkeä piste silkkitiellä Samarkandin jälkeen ennen Jilanutin solaa Turkistanin vuorilla. Nimi tarkoittaa "pientä linnoitusta" kuolleella sogdianin kielellä. 1800-luvulle mennessä kaupungista kehittyi Buharan emiraatin merkittävä linnoitus. Venäläinen kenraali Tšernajev epäonnistui ensimmäisessä yrityksessään valloittaa se, mutta onnistui toisella kerralla menettäen hyökkäyksessään kuusi miestä vastaan puolustajien 6000 tappiot. Vuonna 1916 kaupunki oli venäläisvastaisen kansannousun keskipisteenä, mutta se taltutettiin nopeasti. Kaupungin kuuluisin asukas, tuleva kommunistisen puolueen pääsihteeri Šarof Rashidov syntyi kaupungissa 1917 ja siellä on hänelle omistettu museo.

Nykyisin kaupungissa on kaksi yliopistoa, joissa on noin 7000 opiskelijaa. Kaupungin jalkapallojoukkueen Sogdiana Jizzax pelaa Uzbekistanin liigassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]