Jikji

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirjan painolaatta.

Jikji eli Munkki Baegunin antologia Suurten Pappien opetuksista Buddhan hengen tunnistamiseksi mietiskelemällä on korealainen buddhalainen teos. Teos on painettu Goryeo-dynastian aikana vuonna 1377 ja se on maailman vanhin säilynyt kirja, joka on painettu käyttäen metallisia painolaattoja. UNESCO on sisällyttänyt Jikjin Memory of the World-ohjelmaan.

Jijki painettiin Heungdeokin temppelissä 1377, 78 vuotta ennen Gutenbergin Raamattua, joka painettiin vuosina 14521455. Huomattava osa Jijkjistä on kadonnut ja vain sen viimeinen osa on säilynyt. Teosta säilytetään Ranskan kansalliskirjastossa.

Kirjoittaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jikjin kirjoitti buddhalainen munkki Bagun (12981374, buddhalaiselta nimeltään Gyeonghan). Baegun työskenteli Angukin ja Shingwangin temppelien pääpappina Haejussa. Jikji julkaistiin kahtena osana Seongbulsanissa 1372. Baegun kuoli Chwiamin temppelissä Yeojussa 1374.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuva teoksesta vuodelta 1377.

Jikji muodostuu kokoelmasta otteita kunnioitetuimpien munkkien opetuksista useiden sukupolvien ajalta. Teos kirjoitettiin oppaaksi Buddhismiin. Teos kuvaa Seon, Japanin Zen-buddhalaisuuden edeltäjän perusteet.

Jikji koostuu kahdesta osasta. Metallipainosta säilytetään Ranskan kansalliskirjastossa. Teoksesta on repeytynyt viimeisen osan ensimmäinen sivu. Chwiamsan temppelissä valmistettu puupainos Jikjistä sisältää on täydellinen kopio. Sitä säilytetään Korean kansalliskirjastossa, Jangsagakin ja Bulgapin temppeleissä sekä Korean akatemiassa.

Painaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jikjin viimeisellä sivulla on kuvattu sen painamisen yksityiskohdat. Teos valmistettiin Kuningas U:n kolmantena vuonna (heinäkuussa 1377) Heungdeokin temppelissä Cheongjussa. Alun perin Jikji koostui kahdesta osasta ja yhteensä 307 luvusta, mutta metallipainoksen ensimmäinen osa on kadonnut.

Baegunin oppilaat Seoksan ja Daldam auttoivat Jikjin valmistamisessa samoin kuin naismunkki Myodeok.

Säilynyt metalliteos on kooltaan 24,6 x 17,0 cm.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Jikji