Jeu provençal

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jeu provençal on eteläranskalaista alkuperää oleva kuulapeli. Sillä on edelleen kotimaassaan laajaa kilpailutoimintaa, vaikka se onkin menettänyt paljon harrastajia "tytärlajilleen" petankille, ja sitä pelataan jonkin verran myös Pohjois-Italiassa.

Jeu provençalia pelataan samanlaisilla kuulilla kuin petankkiakin

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliä pelataan samanlaisin kuulin ja maalipalloin kuin petankkia, ja peleillä on paljon muitakin yhtäläisyyksiä. Tarkoitus on siis kerätä pisteitä heittämällä mahdollisimman monta omaa kuulaa lähemmäksi maalipalloa kuin vastapuolen paras kuula. Eriä pelataan, kunnes toinen joukkue on saanut kokoon 13 pistettä.

Selvimmät erot ovat maalipallon heiton pituudessa ja kuulan heittotavassa. Pelikierros alkaa sillä, että maalipallo heitetään 15–20 m:n etäisyydelle heittoympyrästä (petankissa 6–10 m). Maalipallo voi pelin aikana siirtyä pelin katkeamatta, mikäli pysytään rajatulla pelialueella (pääsääntöisesti 4 × 24 m) tai jos rajaamattomalla pelikentällä maalipallo siirtyy yli 40 m:n päähän.

Heittoon lähdetään 35–50 cm:n läpimittaisesta heittoympyrästä, mutta iskuheitossa (jossa siis on tarkoitus osua vastustajan kuulaan) heittäjä saa ottaa heittoympyrästä lähtien kolmen askeleen vauhdin.

Vastaavasti asetusheitossa (jossa on tarkoitus sijoittaa oma kuula haluttuun paikkaan) heittäjä saa valintansa mukaan joko

  • astua toisella jalallaan yhden askelen johonkin suuntaan, toisen jalan jäädessä heittoympyrään, ja heittää tästä asennosta tai
  • astua toisella jalallaan johonkin suuntaan ja heittää sillä jalalla seisten, palaten lopuksi heiton jälkeen takaisin heittoympyrään.

Juuri pelille luonteenomaisista vauhtiaskelista ja asetusheittoon kuuluvasta lievästä akrobatiasta johtui, että pelistä kehittyi toinen versio, joka nykyään tunnetaan nimellä petankki.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]