Jessheim

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jessheim
vaakuna sijainti
Sijainti
Valtio Norjan lippu Norja
Kaupunki Ullensaker
Väkiluku 13 032 (2006)
Pinta-ala 7,52 km²
Väestötiheys 1644 as./km²


Sivusto www.jessheimdagene.no

Jessheim on norjalainen taajama. Se sijaitsee Ullensakerin kunnassa Akershusin läänissä ja on kuntansa hallinnollinen keskus. Vuonna 2006 väestöä oli 13 038 ja vuonna 1998 6400. Tämä tarkoittaa 103% väestönkasvua. Se johtui osittain Oslon kansainvälisen lentokentän siirtämisestä Gardermoenin lähisaarille, minkä vuoksi ihmisiä tulvi työskentelemään lentokentälle ja sen palveluihin.

Jessheim on kaupankäynnin ja alueellisten palvelujen keskus Ylä-Romerikessa. Alueella on teollisuutta kuten betonitehdas, joka hyödyntää paikallisia hiekka- ja soravaroja alalla, ja lisäksi on puu-tuotteiden valmistaja. Keskustassa sijaitseva Jessheim Storsenter on kaupungin suurin ostoskeskus. Kulttuurikeskus Ullensaker Kulturhusissa on kirjasto ja elokuvateatteri. Jessheim on kunnan koulutuskeskus, ja kaupungissa on Jessheim Videregående Skole sekä Romerike Folkehøgskole. Alueellinen sanomalehti Romerikes Blad pitää toimistoaan kaupungissa.

Kaupungista länteen sijaitsee on vanha kuninkaallinen hautausmaa Raknehaugen, joka on peräisin vuosilta 533 ja 551 eaa.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jessheimin rautatieasema valmistui Norjan päärautatien varrelle vuonna 1854, ja rakennus muodosti perustan myöhemmin kaupunkiin. Uusi E6-valtatie kulkee kaupungin vierestä länsipuolelta, ja etäisyys Osloon tätä tietä pitkin on 41 km, rautatietä pitkin 45 km. Jessheim on myös Riksvei 174:n varrella tärkeä risteyskohta Oslon lentokentän, Gardermoenin, Nannestadin, Hurdalin ja Kongsvingerveienin (Riksvei 2) välillä.

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Jessheim"-nimi on peräisin vanhasta norjan kielen sanasta Jasseimr tai Jesseímr, jossa ensimmäisen osan alkuperä on tuntematon, mutta toinen osa (heimr) tarkoittaa kotia. Nimeä käytettiin alun perin Hovinin seurakunnasta.

Rakennusvaiheessa vuonna 1854 rautatiepysäkkiä kutsuttiin "Trøgstadiksi". Nimi aiheutti sekaannusta Østfoldissa sijaitsevan kaupungin kanssa nimeltä Trøgstad, ja sen takia nimi vaihdettiin vuonna 1897 "Jessumiksi". Tätä nimeä käytettiin rienaavasti: esimerkiksi sotilasalokkaat saattoivat sanoa menneensä Bønin (Pohjois-Jessheimissä kaupunki), joka kuulostaa norjan kielellä "rukoukselta", läpi Jessumiin, joka saattoi kuulostaa "Jeesukselta". Alueen papit valittivat piispalle, joka toi asian esille hallituksen kokouksessa vuonna 1900 ja ehdotti nimeksi "Jessheim". Nimi vaihdettiin "Jesseimiksi". Vuonna 1920 rautatiehallinto vaihtoi nimen nykyiseen muotoonsa.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jessheimin keskustassa sijaitsee Ullensaker Kulturhus, jossa on elokuvateatteri ja kaupunginteatteri. Siellä järjestetään viikoittain elokuvanäytöksiä, teatteri- ja tanssiesityksiä sekä muita kulttuuritapahtumia.

Jessheimdagene-tapahtuma järjestetään vuosittain kaupungin keskustassa yleensä elokuussa. Jessheimdagene on festivaali, jossa pidetään messuja ja konsertteja.

Tjernfestivalen-tapahtuma pidetään joka kesä on Nordbytjernet-ulkoilualueella, yleensä kesäkuussa. Tjernfestivalen järjestää ulkoilmakonsertteja Nordbytjernetissä ja tapahtumia Jessheimin keskustassa. Yksi päivä on omistettu perheaktiviteeteille.

Liikunta ja urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jessheimissä on jalkapallokenttä, urheilutiloja, sekä Ullensakerin urheilukerho Ullensaker/Kisa Idrettslag.

Nordbytjernet on yksi Ullensakerin kunnan suurimmista vapaa-ajanviettokeskuksista, ja se sijaitsee 1 km:n päässä Jessheimin keskustasta. Paikka on suunniteltu turvalliseksi pyörätuolille ja lapsille. Alueella on kalastusta ympäri vuoden, mahdollisuus luontoretkiin ja urheilupaikkoja.

Luontoharrastajilla on mahdollisuus tutustua alueen monipuoliseen kasvillisuuteen ja nähdä lintulajeja kuten silkkiuikku, liejukana ja nokikana.

Kuuluisia asukkaita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]