Jehovan Siionin vanhimpien seurakunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Charles Blancher Thompson

Jehovan vanhimpien seurakunta (engl. Congregation of Jehovah's Presbytery in Zion) oli Charles Blancher Thompsonin (27. tammikuuta 1814–27 helmikuuta 1895) perustama myöhempien aikojen pyhien liikkeeseen kuulunut yhteisö.

New Yorkin osavaltiossa syntynyt Thompson kuului kveekariperheeseen, mutta hän liittyi myöhempien aikojen pyhien liikkeeseen. Profeetta Joseph Smithin kuoleman jälkeen Thompson liittyi James J. Strangin kannattajiin pitäen tätä Smithin laillisena seuraajana. Tammikuussa 1848 Thompson kuitenkin kertoi vastaanottaneensa ilmoituksen, jonka mukaan hän itse oli Smithin seuraaja. Ilmoituksen mukaan Smithin perustama kirkko oli hävinnyt maan päältä tämän kuoleman jälkeen ja Thompson oli kutsuttu ennallistamaan se uudelleen. Thompson selitti olevansa jälleensyntynyt Raamatun Efraim sekä Oppi ja liitot 105:27 mainittu "Baneemi".

Thompson kokosi ympärilleen 50-60 kannattajasta koostuneen joukon ja järjesti sen "Jehovan vanhimpien seurakunnaksi". Asemansa turvin Thompson alkoi ohjata yhteisöä haluamaansa suuntaan ja antoi sille esimerkiksi tarkat pukeutumis- ja käyttäytymissäännöt. Syyskuussa 1853 Thompson seuraajineen muutti Mononan piirikuntaan Iowassa ja perusti sinne kommuunin nimeltä "Preparation" ("Valmistuminen").

Lokakuussa 1858 Thompsonin kannattajat ajoivat tämän pois kommuunista ja hänen perustamansa yhteisö hajosi. Kommuunin omaisuudesta käytiin jäsenten kesken katkeraa oikeustaistelua, joka ratkesi Iowan korkeimmassa oikeudessa vasta vuonna 1867.