Jeff Dunham

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jeff Dunham suositun hahmonsa, Achmed the Dead Terroristin kanssa.

Jeffrey "Jeff" Dunham (s. 18. huhtikuuta 1962 Dallas, Texas) on yhdysvaltalainen vatsastapuhuja ja stand up -koomikko, joka on esiintynyt myös lukuisissa tv-ohjelmissa, kuten Star Search, Late Show with David Letterman, Comedy Central Presents, The Tonight Show ja Sonny With a Chance.[1]

Dunhamia on kutsuttu Yhdysvaltojen suosikkikoomikoksi. Hänen dvd:tään oli myyty yli neljä miljoonaa vuoden 2010 kesäkuuhun mennessä ja hänen videoitaan on katsottu yli 360 000 000 kertaa YouTubessa. Yksi niistä, Achmed the Dead Terrorist, oli aikanaan, loppuvuodesta 2009 yhdeksänneksi katsotuin video YouTubessa ikinä.[2] Spark of Insanity sai kaikista dvd:stä parhaimmat arvostelut Amazon.com-sivustolla vuonna 2008 ja A Very Special Christmas Special oli kaikkien aikojen katsotuin tv-lähetys Comedy Centralin historiassa, ja sitä myytiin nelinkertaista platinaa kahdessa viikossa.

Nuoruus ja uran alkuvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dunham syntyi vuonna 1962 Dallasissa, Texasissa ja kasvoi varakkaassa naapurustossa. Hän aloitti vatsastapuhumisen kahdeksanvuotiaana saatuaan vanhemmiltaan harjoitusnuken joululahjaksi ja lainattuaan seuraavana päivänä kirjastosta vatsastapuhumisoppaan.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Walter[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Walter on eläkkeellä oleva pahantuulinen vanha mies, jonka käsivarret ovat aina ristittyinä tyytymättömyydestä. Hänellä on röyhkeä, negatiivinen ja usein sarkastinen näkökulma nykymaailmaan. Walter on ollut naimisissa muutaman vuosikymmenen ajan, tarkemmin sanoen neljäkymmentäseitsemän vuotta, ja hän kertoo elämänsä onnellisimman hetken olleen neljäkymmentäseitsemän vuotta sitten.

Achmed the Dead Terrorist[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Achmed on nuori, kuollut itsemurhapommittaja, joka kuoli vastattuaan matkapuhelimeensa autoaan tankatessaan, mutta ei myönnä kuolemaansa. Hän puhuu satiirisesti Lähi-idän murteella englantia. Achmed on hyvin äkkipikainen ja uhkaa katsojia usein kuolemalla, mikäli hänelle nauretaan[3]. Achmedin tunnetuin sanonta lieneekin "Silence! I kill you"

Julkaissut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • DVD: Jeff Dunham – Arguing with Myself (2005)
  • DVD: Jeff Dunham – Spark of Insanity (2007)
  • DVD/Blu-ray: Jeff Dunham's Very Special Christmas Special (2008)
  • DVD/Blu-ray: Jeff Dunham Controlled Chaos (2011)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jeff Dunham imdb.com. Viitattu 27.3.2015.
  2. Jon Mooallem: Comedy for Dummies 29.10.2009. nytimes.com. Viitattu 27.3.2015.
  3. Luscombe, Belinda: The Puppet Master 8.6.2009. Time.com. Viitattu 2.2.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]