Jean Françaix

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jean René Désiré Françaix [frãse] (23. toukokuuta 1912 Le Mans25. syyskuuta 1997 Pariisi) oli ranskalainen taidemusiikin säveltäjä ja pianisti. Hänen sävellystyyliään voidaan luonnehtia uusklassiseksi; hän suosi selväpiirteisiä melodialinjoja ja hienostunutta harmoniikkaa, ja hänen esikuviaan olivat muiden muassa W. A. Mozart ja Maurice Ravel.

Jean Françaix syntyi muusikkoperheeseen: hänen isänsä oli musiikkitieteilijä ja säveltäjä ja äitinsä laulunopettaja. Françaix aloitti säveltämisen jo 6-vuotiaana ja opiskeli sävellystä yksityisesti Nadia Boulanger'n johdolla. Hän voitti 18-vuotiaana Pariisin konservatoriossa pianonsoiton ensimmäinen palkinnon. Françaix'n ensimmäinen menestysteos oli Concertino pianolle ja orkesterille, jonka hän sävelsi 20-vuotiaana ja jonka kantaesityksessä hän soitti piano-osuuden.

Françaix'n tuotanto on varsin laaja, yli 200 teosta. Hän sävelsi muun muassa 17 konserttoa, sinfonian ja lukuisia muita orkesteriteoksia, 5 oopperaa, 16 balettia, soolosoitin- ja kamarimusiikkiteoksia, lauluja sekä musiikkia kymmeneen Sacha Guitryn elokuvaan.

Françaix vieraili Jyväskylän Kesässä vuonna 1985.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]