Jean-Baptiste André Godin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jean-Baptiste André Godin (29. tammikuuta 1817 Esquéhéries29. tammikuuta 1888) oli ranskalainen teollisuusjohtaja ja filantrooppi, joka oli kiinnostunut sosialistisista utopioista. Hän perusti hyvin menestyneen lämmitysuunitehtaan ja kommuunimaisen pitkään toimineen tehdasyhteisön familiasterin.

Henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Godin perusti 1846 tehtaan ja työyhteisön, joka kahdenkymmenen vuoden ajan työllisti jopa 1 500 henkilöä.[1] Alun perin Charles Fourierin oppien kannattajana hän oli kiinnostunut teollisuuden tuottamien rikkauksien jakamisesta työntekijöille. Godin halusi luoda vaihtoehtoisen teollisuusyhteisön ja tarjota työntekijöille samanlaisia mukavuuksia, kuin oli sen ajan tehtaanomistajilla. Godin toteutti Fourierin ideoiman falansterin ja loi 1957 niin sanotun familiasterin Guiseen (ransk. familistère)[2], joka toimi vuoteen 1968 asti. Familiasteri on kommuunimainen rakennuskonaisuus, jossa työntekijöillä oli käytettävissä muun muassa kirjasto, teatteri, koulu ja uima-allas, jotka olivat tehdastyöläisille tuohon aikaan ylellisyyttä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Theresa M. McBride: Socialism and domesticity: the "Familistere" at Guise International Labor and Working Class History Nro 19. s. 45-46. 1981. Cambridgen yliopisto. Viitattu 9.9.2018. (englanniksi)
  2. 987-988 (Tietosanakirja, osa 2. Confrater-Haggai) Tietosanakirja-Osakeyhtiö. Viitattu 8.9.2018. runeberg.org
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.