Jarrupala (polkupyörä)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vasemmalla uusi ja oikealla käytössä kulunut jarrupala cantilever-tyyppisiin vannejarruihin

Jarrupala on osa polkupyörän jarrujärjestelmää, jonka avulla pyörän vauhtia voi hidastaa tai pysäyttää sen kokonaan. Jokaisessa polkupyörässä tulee olla toimivat jarrut. Jarruna polkupyörässä voi olla joko käsijarru, jalkajarru tai molemmat.

Vannejarrullisissa pyörissä jarrupalat on sijoitettu vanteen vastakkaisille puolille. On myös polkupyöriä, joissa on nestejarrut, levyjarrut tai rullajarrut.

Toimintaperiaate[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jarrupalat ovat kiinni vanteen/jarrulevyn molemmilla puolilla ja niistä menee vaijeri jarrukahvoihin. Jalkajarrullisessa pyörässä mekanismi on täysin erilainen. Käsijarrullisessa pyörässä vaijerit menevät ohjaustangossa sijaitseviin kahvoihin. Kun kahvoja painetaan taaksepäin, vaijerit kiristyvät jolloin jarrupalat painautuvat vannetta/jarrulevyä vasten ja estävät pyöriä pyörimästä. Käsijarrupyörässä eturenkaan jarrukahva on ohjaustangon vasemmalla puolella ja takarenkaan jarrukahva oikealla.

Käsijarruja käyttäessä on otettava huomioon, että sekä etu- että takajarrua on käytettävä saman verran, varsinkin äkkipysähdyksissä. Mikäli käyttää pelkkää takajarrua, vauhdin hidastaminen ei ole niin tehokasta ja pelkän etujarrun käyttö taas on vaarallista, sillä tällöin takarengas nousee helposti ilmaan ja polkupyörä voi lentää ympäri.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.