Japaninkellovaivero

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Japaninkellovaivero
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Ericales
Heimo: Kanervakasvit Ericaceae
Suku: Kellovaiverot Pieris
Laji: japonica
Kaksiosainen nimi

Pieris japonica
(Thunb.) D.Don ex G.Don (1834)

Synonyymit

Andromeda japonica

Katso myös

  Japaninkellovaivero Wikispeciesissä
  Japaninkellovaivero Commonsissa

Japaninkellovaivero (Pieris japonica) on kanervakasvien (Ericaceae) heimoon, kellovaiveroiden (Pieris) sukuun kuuluva kasvilaji. Sitä tavataan luontaisena Japanissa, Kiinan itäosissa sekä Taiwanilla, mutta kasvatetaan myös muualla koristekasvina.

Japaninkellovaivero on ainavihanta pensas, joka kasvaa yleensä 2,5–4 metriä korkeaksi. Se on tiheä ja pystykasvuinen pensas. Syntyessään sen lehdet ovat oransseja tai pronssinvärisiä, mutta muuttuvat kasvaessaan kiiltäväntummanvihreiksi. Lehtien lavat ovat sahalaitaisia ja enintään 9 cm pitkiä. Japaninkellovaiveron kukinnot ovat enintään 15 cm pitkiä, nuokkuvia terttuja. Kukat ovat valkoisia ja muistuttavat ulkonäöltään kielon kukkia. Lajista on kuitenkin jalostettu monia kukkien väriltään erilaisia lajikkeita. Eri lajikkeiden kukkien väri voi vaihdella erilaisista valkoisen sävyistä vaaleanpunaiseen tai tummanruusunpunaiseen. Japaninkellovaivero kukkii aikaisin keväällä.

Japaninkellovaiveroa käytetään koristepensaana. Sitä voi kasvattaa yksittäispensaana, erikokoisina ryhminä tai pensasaitana. Se sopii myös monilajisiin pensasryhmiin yhdessä muun muassa samankaltaisessa maaperässä viihtyvien alppiruusujen kanssa. Japaninkellovaivero kasvaa parhaiten runsasravinteisessa, hieman happamassa ja keskikosteassa, mutta hyvin vettä läpäisevässä maaperässä täydessä auringon valossa tai puolivarjossa. Kukkineet kukat tulee poistaa heti kukinnan jälkeen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Liu, B., Botanic Gardens Conservation International (BGCI) & IUCN SSC Global Tree Specialist Group: Pieris japonica IUCN Red List of Threatened Species. Version 2023-1. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 17.1.2024. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]