Japanin talousihme

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

"Japanin talousihme" tai Japanin ihme on termi jolla kuvataan Japanin vahvaa taloudellista nousua toisen maailmansodan jälkeen aina 80-luvun loppuun asti.

Japani oli sodan jälkeen raunioina ja yhdysvaltalaisten miehitysjoukkojen hallinnassa. Japanista alettiin kehittää länsityylistä demokratiaa. Maa alkoi kuitenkin taloudellisesti nopeasti toipua 50-luvulla ja 70-luvulle tultaessa maa oli jo noussut maailman suurimpien talouksien joukkoon. Maan ilmiömäinen talouskasvu jatkui aina 90-luvun alkuun asti jonka jälkeen maa on kärsinyt pitkästä taantumasta.

Syitä Japanin nopeaan nousuun oli useita. Maata oli modernisoitu runsaasti jo ennen toista maailmansotaa, mm. kouluttamalla väestöä ja uudistamalla hallintoa ja puolustuslaitosta. Täysin tyhjästä ei siis tarvinnut lähteä liikkeelle. Japanilaisten työmoraali oli tunnetusti korkea ja työnantajaan uhrautuvasti suhtautuva. Japanilaiset yritykset olivat nopeita oppimaan ja kopioimaan länsimaisilta yrityksiltä mm. valmistusmenetelmiä ja kehittelemään niitä edelleen. Kaiken lisäksi Korean sota auttoi pääsemään talouskasvun alkuun niin Japanissa kuin samaan aikaan nousevassa Saksassa (kts. Wirtschaftswunder). Tämän lisäksi oli suuret kotimarkkinat, joidenka ostovoimaan Japanin talous perustuu pääosin nykyäänkin. Sen lisäksi Yhdysvallat oli kylmän sodan takia suopea niin Japanin kuin Länsi-Euroopankin talouksien kehittymiselle ja takasi niin Japanin kuin Länsi-Euroopankin turvallisuuden ja koska Japani oli luopunut asevoimista sodan jälkeen ja maalle oli kehitetty pasifistinen perustuslaki, maa pystyi pysymään ulkona asevarustelukilpailusta ja käyttämään nämäkin rahat yhteiskuntansa ja taloutensa kehittämiseen.

Japanin talousihme on ollut esimerkkinä monille muille Aasian nouseville talouksille (kts. Aasian tiikerit).