James Sharples

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

James Sharples (1751 tai 1752 Lancashire, Englanti26. helmikuuta 1811 New York, Yhdysvallat) oli muotokuviin ja pastellimaalauksiin erikoistunut englantilainen taiteilija, joka muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1794.

Sharples syntyi vuoden 1750 tienoilla, ja hänestä piti tulla katolinen pappi. Tajuttuaan, ettei kyseinen ammatti sovikaan hänelle, Sharples ryhtyi taiteilijaksi. Hänen sukuunsa kuului lukuisia menestyviä taiteilijoita, mukaan lukien hänen kolmas vaimonsa, Ellen Sharples. Hän meni kolmesti naimisiin, ja hänellä oli neljä lasta, joista kaksi Ellenin kanssa. Sharplesin teoksia oli ensimmäistä kertaa esillä 1779, kun Lontoon Royal Academy of Artsiin otti niitä näyttelyynsä. Hän päätti lähteä Englannista sen jälkeen, kun hän meni naimisiin ranskalaissukuisen Ellen Sharplesin kanssa, jolla oli yhteydet Yhdysvaltoihin. Matkan varrella Sharplesien aluksen kaappasi Ranskan valtio, ja perhe joutui viettämään seitsemän kuukautta Brestissä, Cherbourgin kaupungin lähellä Ranskassa. Sharples perheineen kuitenkin pääsi New Yorkiin vuonna 1796, ja hänestä tuli heti suosittu pienien pastellimuotokuviensa ansiosta. Yhdysvalloissa asuessaan hän liitti toisen S-kirjaimen nimensä perään, ja täten hänet tunnetaan Amerikassa aina nimellä James Sharpless.[1]

George Washington
Postimerkki vuodelta 1895, jossa kasvot otettu James Sharplesin vuonna 1751 tekemästä muotokuvasta.[2]

Sharplesin ura perustui vuonna 1794 siihen, että hän tarjoutui maalaamaan paikallisten ja kansallisten poliitikkojen muotokuvia ja houkutteli uusia asiakkaita näyttämällä näille alkuperäisiä maalauksia. Sharplesin maine johtuu osittain siitä, että hän sai maalata Yhdysvaltain ensimmäisen presidentin George Washingtonin muotokuvan vuonna 1796. Sivukuva oli niin suosittu, että Sharplesin vaimo Ellen ja tytär Rolinda joutuivat tekemään siitä paljon kopioita, jotta kysyntä tyydytettäisiin. Yksi kopioista pääsi Yhdysvaltain National Portrait Galleryn taidegalleriaan.[1] Sivukuvista Sharplesit pyysivät 15 dollaria ja kasvokuvista 25 dollaria. Asiakkaita olivat muun muassa George Washington, Thomas Jefferson, Hester Thrale, Joseph Priestley, James Madison, Dolley Madison ja John Adams.

Jouduttuaan vaikeuksiin perheen Bathissa sijaitsevan talon vuokramaksun vuoksi Sharplesit palasivat Englantiin 1801, jolloin Ranskan vallankumoussodat viivyttivät perheen paluun Amerikkaan. Sharplesin kaksi poikaa palasi vuonna 1806, ja heidän jälkeen perheen tyttäret vanhemmat kolme vuotta myöhemmin. James Sharples kuoli sydänvaivoihin vuoden 1811 äärimmäisen kylmän talven aikana, minkä jälkeen perhe päätti palata Englantiin. Ainoastaan Sharplesin toisena syntynyt poika Felix jäi Amerikkaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta James Sharples.
  1. a b Michael Bryan: Bryan's dictionary of painters and engravers archive.org. Viitattu 3.7.2011. (englanniksi)
  2. National Portrait Gallery: http://www.npg.si.edu/exh/gw/gwsharp.htm