James Hargreaves

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

James Hargreaves (noin 172022. huhtikuuta 1778)[1] oli kankaankutoja, puuseppä ja keksijä Lancashiressä Englannissa. Hargreavesin keksintönä pidetään Kehruu-Jennyä vuodelta 1764, josta Richard Arkwright patentoi vuonna 1769 ”vesi-rukkina” tunnetun kehruukoneen. Näiden pohjalta Samuel Crompton loi myöhemmin ”spinning mule” -nimellä tunnetun kehruukoneen. Kehruu-Jenny oli yksinkertainen puusta rakennettu kone, jossa yhdistyi useita värttinöitä. Se teki kahdeksan ihmisen työt.

Kehruu-jennyn malli museossa Wuppertalissa Saksassa

Hargreavesista ei tiedetä paljoa. Hän eli Lancashiressä, meni nuorena naimisiin ja sai 12 lasta. Hänestä ei tunneta edes kuvaa. Hänen osansa oli olla teollisen vallankumouksen köyhin ja epäonnekkain hahmo.kenen mukaan? Keksintöjensä kotiteollisuuskehrääjille aiheutuneen uhan vuoksi Hargreaves joutui vihaisten paikallisten asukkaiden hyökkäyksen kohtaiksi ja he polttivat kaksikymmentä puolivalmista Kehruu-Jennyä ja melkein kaikki työkalut. Tämän seurauksena Hargreaves vaihtoi hetkeksi työnsä kirjanpitäjäksi. Kehruu-Jennyn ja siitä kehitettyjen versioiden avulla kehrätyn langan määrä kasvoi vuoteen 1785 noin kolmikymmenkertaiseksi verrattuna aikaan ennen keksinnön käyttöönottoa. Hargreaves sai patentin keksinnölleen 1770, mutta Arkwright oli jo ennen sitä kopionut sen eikä Hargreaves saanut keksinnöstään paljoa tuloja.[2]

  1. James Hargreaves, or James Hargraves Encyclopedia Britannica Online
  2. Bryson, Bill: Sisään! Lyhyt historia lähes kaikesta kotona, s. 432–434. Suomentanut Beck, Laura ja Kontro, Tarja. WSOY, 2011. ISBN 978-951-0-36967-8.

Asiasta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]