Jalkaprässi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jalkaprässi

Jalkaprässi on lihaskuntoharjoite, jossa harjoittelija työntää painoa poispäin itsestään käyttämällä jalkojaan työntämiseen. Termi jalkaprässi tarkoittaa myös laitetta, jota käytetään harjoitteen suorittamiseen.

Jalkaprässin päätyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Viistossa tai vaakatasossa oleva "kelkkatyyppinen" laite, johon lastataan painolevyjä. Kelkka liikkuu kiskoilla edestakaisin ja käyttäjä istuu istuimella ja työntää jaloillaan kelkkaa eteenpäin tai viistosti ylöspäin, riippuen laitteesta. Viistoissa laitteissa on yleensä turvakannattimet painoille, jolloin painot eivät pääse laskeutumaan aivan alas asti, eivätkä tällöin vahingoita käyttäjää.
  • Toisentyyppisissä prässeissä on vaijeri, joka on kiinni painopakassa ja harjoittelijan työntäessä jaloillaan laitteessa olevaa levyä, vaijeri vetää painot ylös.

Joissain jalkaprässilaitteissa on mahdollisuus kallistaa levyä jota jalat työntävät, jolloin laitetta voi myös käyttää pohjelihasten treenaamiseen. Osa jalkaprässilaitteista voi myös toimia Hack-kyykkylaitteena.[1]

Lihasryhmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalkaprässi vaikuttaa pääasiassa seuraaviin lihaksiin:[2][3]

Lisäksi useat muut reisien ja lantionseudun lihakset avustavat tai tukevat suoritusta.

Jalkaprässinoston voimakkuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viistossa jalkaprässissä pystytään nostamaan valtavia painoja verrattuna muihin harjoitteisiin. Erityyppisten jalkaprässien tulokset eivät ole keskenään vertailukelpoisia. Kehonrakentaja Ronnie Coleman esiintyy videoissa, joissa hän nostaa jalkaprässissä 1043 kiloa. Jalkakyykyn ennätykset ovat noin puolet tästä.[4] [5]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.gymleco.fi/tuotteet?a=catalog.product.view&cat_id=73&product_id=247 gymleco.fi. Viitattu 07.12.2013.
  2. http://www.exrx.net/WeightExercises/Quadriceps/SL45LegPress.html exrx.net. Viitattu 07.12.2013. (englanniksi)
  3. http://www.kuntosaliharjoittelu.fi/exercises/view/4/139/jalkaprassi kuntosaliharjoittelu.fi. Arkistoitu 12.12.2013. Viitattu 07.12.2013. (suomeksi)
  4. http://www.seriouspowerlifting.com/4009/news/blaine-sumner-world-record-raw-squat seriouspowerlifting.com. Viitattu 07.12.2013. (englanniksi)
  5. http://www.seriouspowerlifting.com/2545/news/jonas-rantanen-breaks-world-record-squat seriouspowerlifting.com. Viitattu 07.12.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Leg press