Jacques de Serizay

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Jacques de Serizay[1] (1590 Pariisimarraskuu 1653 La Rochefoucauld) oli ranskalainen kirjailija ja runoilija. Hän oli myös Ranskan akatemian jäsen. Hän oli akatemiaistuntoja varten kuukausittain valittava puheenjohtaja (presidentti).

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

De Serizayn elämästä tiedetään hyvin vähän, ja sekin vähä koskettelee lähinnä hänen toimintaansa akatemian jäsenenä. Hänen kirjallisesta tuotannostaan on säilynyt vain muutamia hajanaisia runokatkelmia.

Tiedetään, että de Serisay toimi La Rochefoucauldin herttuan taloudenhoitajana. Herttua oli kardinaali Richelieun vihamiehiä, eikä hän viihtynyt hovissa vaan vetäytyi omaan alueensa hallintoon Poitouhun. Akatemia valitsi kuitenkin hänet henkilökohtaisesti kirjoittamaan kardinaalille kirjeen, jossa tätä pyydettiin suomaan akatemialle suuren kunnian ja suostumaan sen suojelijaksi. Tehtävä tuli de Serizayn osalle hänen toimiessaan akatemian puheenjohtajana. Tuolloin toimikausi kesti korkeintaan kaksi vuotta, mutta Serizay hoiti tehtävää lähes neljä vuotta. Tänä aikana akatemia sai lopullisen kokoonpanonsa.

Akatemian jäsenenä de Serizayn tehtäväksi tuli vastaanottaa lukuisia uusia jäseniä. Vastaanottopuheita ei ole säilynyt.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ranskan akatemian sivulla nimi kirjoitetaan muodossa Serisay.
  2. Nämä tiedot ovat peräisin teoksesta Tyrtée Tastet: Histoire des quarante fauteuils de l'Académie française depuis la fondation jusqu'à nos jours, 1635-1855, volume II, 1855, p. 65-67.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kardinaal de Richelieu.jpg Edeltäjä:
Ranskan akatemian jäsen
Tuoli 3
1634–1643
Seuraaja:
Paul-Philippe de Chaumont