Jacopo Sansovino

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jacopo Sansovino 1560-luvulla Tintoretton kuvaamana.

Jacopo Sansovino (oik. Jacopo Tatti[1], 2. heinäkuuta 148627. marraskuuta 1570) oli italialainen arkkitehti ja kuvanveistäjä. Hän on Italian täysrenessanssin keskushahmo. Hän johti Venetsiassa rakennustöitä, joissa tärkeimpänä kohteena oli Pyhän Markuksen torin ja siihen liittyvän piazzettan uudelleenrakentaminen[1].

Tatti pääsi nuorena Andrea Sansovinon oppipojaksi ja otti myöhemmin tämän sukunimen. Hän pääsi vuonna 1529 Venetsian rakennustöiden johtajaksi. Hänen tunnetuin työnsä on Pyhän Markuksen kirjasto, jonka rakentaminen aloitettiin vuonna 1536.[2] Hänen töitään on myös Pyhän Markuksen kellotornin juurella oleva pieni loggetta.

Tattin veistoksia ovat Firenzessä apostoli Jaakob vanhemman kuvapatsas tuomiokirkossa ja Bacchus Museo nazionalessa ja Roomassa madonnankuva San Agostino -kirkossa. Hänen tekemiään Venetsiassa ovat dogi Francesco Venierin hautamerkki San Salvatore -kirkossa, eräät pronssiovet Pyhän Markuksen kirkossa ja suuret Marsin ja Neptunuksen kuvapatsaat dogipalatsin portailla.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Otavan Suuri Ensyklopedia, Hakemisto-osa 12 (M-Ö), s. 9234. Hakusana Sansovino. Helsinki: Otava, 1983. ISBN 951-1-07198-X.
  2. a b Tatti, Jacopo Tietosanakirja. Osa 9, palsta 1295. Tietosanakirja-osakeyhtiö 1917

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]