Jaakobintikapuut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
12kV valokaaria Jaakobintikapuissa.
Jaakobintikapuut toiminnassa.
Öljypolttimen sytytysmuuntaja jonka ulostulonavoille asennettu jaakobintikapuut.

Jaakobintikapuut ovat lähinnä koristeena käytetty sähköinen rakennelma joka koostuu kahdesta vierekkäin olevasta, toisistaan ylöspäin erkanevasta V:n muotoon asetetuista metallitangosta joihin johdetaan suurjännite, joka usein vaatii tarkkuutta hengenvaarallisuutensa vuoksi.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurjännite muodostaa valokaaren Jaakobintikapuiden alaosaan, siihen missä metallitangot ovat lähinnä toisiaan, ja valokaari lähtee kiipeämään tankojen välissä ylöspäin, samalla pidentyen ja muodostaen valoefektin.

Tarpeeksi ylös tullessaan, ilman johtokyvyn loputtua valokaari syttyy taas tankojen alaosaan ja jatkaa siitä ylöspäin.

Tavallisesti Jaakobintikapuut toimivat ilman erillistä sytytintä, jos tangot ovat alhaalta tarpeeksi lähellä toisiaan. Joissakin tapauksissa voidaan kuitenkin käyttää erillistä sytytyselektrodia tikapuiden alla ionisoimaan ilman jolloin valokaari voi syttyä.

Suosittu elektroniikkalaite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaakobintikapuut ovat varsin yksinkertainen laite, joka on helppo koota itse. Se onkin suosittu elektroniikkaharrastajien rakennelma, jota virroitetaan esimerkiksi neonvalaisinten sytytysmuuntajalla, televisiosta otetulla juovamuuntajalla, tai muulla vastaavalla suurjännitettä antavalla muuntajalla.

Jaakobintikapuut tarvitsevat useiden kilovolttien jännitteen syttyäkseen, ja valokaarten pituus riippuu siihen syötettävästä jännitteestä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaakobintikapuut olivat 1950- ja 1960-luvuilla tyypillinen laite, jota esiteltiin ja tutkittiin kouluissa fysiikantunneilla. Jaakobintikapuita nähdään usein myös kyseisen ajan elokuvissa ”hullujen tiedemiesten” työpajoilla.

Jaakobintikapuut ovat nimetty Raamatussa mainittujen taivaaseen johtavien tikapuiden mukaan.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.