J1 League

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta J. League)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
J1 League
Meneillään oleva kausi
J1 Leaguen kausi 2019
Expo '70 Stadium.jpg
Laji jalkapallo
Maa(t)  Japani
Perustettu 1992
Joukkueita 18
Hallitseva mestari Yokohama F. Marinos
Eniten mestaruuksia Kashima Antlers, Sanfrecce Hiroshima (8)
Sarjataso 1
Alempi taso

J2 League

J3 League
TV Japani SKY PerfecTV!
Brasilia ESPN Brasil
Sivusto j-league.or.jp/eng/

J1 League (japaniksi Nihon Puro Sakkā Riigu tai J1 Riigu) on Japanin korkein jalkapallon sarjataso.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja perustettiin nimellä J. League perustettiin vuonna 1992 ja seuraavana vuonna alkoi liigan ensimmäinen kausi. Ensimmäisellä kaudella sarjaan osallistui kymmenen joukkuetta, mutta vuoteen 1996 saakka joka vuosi tuli kaksi joukkuetta lisää, ja vielä yksi joukkue vuosina 1997 ja 1998.

Vuodeksi 1999 sarjan kaksi viimeistä joukkuetta liitettiin puoliammattimaisen Japan Football Leaguen (JFL) kymmenen joukkueen kanssa uuteen J2-liigaan. Kun 1999 kaksi Jokohaman joukkuetta yhdistyi ja Consadole Sapporo pudotettiin sarjaporrasta alemmas sen hävittyä karsintaturnauksen, liigan joukkueiden määrä putosi 16:een.

Pelijärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen vuotta 2004 J1:n vuosi oli jaettu kahteen kauteen. Kumpanakin kautena joukkueet kohtasivat toisensa kerran. Mikäli sama joukkue voitti molemmat kaudet, se julistettiin Japanin mestariksi, mutta mikäli kummankin kauden voitti eri joukkue, ratkaistiin mestari ottelulla, jossa ne kohtasivat toisensa. Kaudeksi 2005 järjestelmä muuttui nykyisenkaltaiseksi, missä kauden aikana joukkueet kohtaavat toisensa kahdesti, kotona ja vieraissa. J2:ssa joukkueet kohtaavat toisensa neljästi kauden aikana.

Nousu- ja putoamisjärjestelmä J1:n ja J2:n välillä noudattelee perinteistä eurooppalaista käytäntöä. J1:n kaksi viimeistä joukkuetta putoaa J2:een, mistä kaksi parasta joukkuetta nousee niiden tilalle, mikäli ne täyttävät liigalisenssivaatimukset. J2:n ja JFL:n välillä joukkueiden nousu ja putoaminen on tapauskohtaista, eikä sille ole kehitetty virallisia sääntöjä.

Joukkueet kaudella 2021[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mestarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Japan - List of Champions rsssf. Viitattu 2.11.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]