I-League

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
I-League
Laji Jalkapallo
Maa(t)  Intia
Perustettu 2007
Joukkueita 11
Hallitseva mestari Chennai City FC
Eniten mestaruuksia Dempo SC (3)
Sarjataso 1
Alempi taso I-League 2nd Division
TV TEN Action
Sivusto i-league.org

I-League on Intian jalkapallon pääsarja.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liiga perustettiin kaudeksi 2007-2008, jolloin se korvasi 11 kauden ajan pelatun National Football Leaguen. Ensimmäisellä kaudella sarjassa pelasi vain kymmenen joukkuetta, mutta seuraavaksi kaudeksi määrää nostettiin 12:een, kaudeksi 2009-2010 neljääntoista ja kaudeksi 2013-2014 viiteentoista. Kaudella 2018-19 sarjassa pelasi 11 joukkuetta

12 pelatun kauden jälkeen kahdeksan joukkuetta on onnistunut voittamaan mestaruuden. Dempo SC on liigan menestynein joukkue ja onnistunut voittamaan mestaruuden kolme kertaa.

Kaudesta 2010-11 lähtien Intian pääasarjaseurojen kesken on alettu pelata myös juniorijoukkueiden (alle 19-vuotiaiden) välistä liigaa, jonka toivotaan parantavan nuorten intialaisten pelaajien tasoa.

Jalkapallo ei ole ollut liigan olemassaolon aikana suurin laji Intiassa, mutta katsojalukujen ja kiinnostuksen määrässä on ollut havaittavissa lievää kasvua; osittaisena syynä Intian jalkapallomaajoukkueen hyvät esitykset kansainvälisissä kilpailuissa. Medianäkyvyyden kasvu on nostanut I-Leaguen kiinnostavuutta myös pelaajen keskuudessa ja myös arvokisoissa nähtyjä pelaajia on tehnyt sopimuksia intialaisseurojen kanssa.

Sarjajärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjakausi kestää Intiassa lokakuusta toukokuuhun. Tuona aikana liigan seurat pelaavat keskenään kaksinkertaisen sarjan, jolloin jokaiselle joukkueelle tulee kauden aikana 28 ottelua. Ottelut painottuvat pääasiassa viikonloppuihin, mutta joitain otteluja pelataan myös arkipäivisin. Voitosta joukkueelle annetaan kolme pistettä, tasapelistä molemmille joukkueille yksi piste. Kauden jälkeen eniten pisteitä kerännyt joukkue on mestari ja ansaitsee paikan maanosaliitto AFC:n alaiseen seurajoukkueiden väliseen kilpailuun.

Joukkueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavat 11 joukkuetta pelaavat kaudella 2018–19.

Mestarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]