Jänis ja kilpikonna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jänis ja kilpikonna on yksi Aisopoksen faabeleista eli eläinsaduista.

Tarina kertoo kahdesta hyvin erilaisesta eläimestä. Siinä on mukana jänis ja kilpikonna. Jänis on ylimielinen ja nopea, kun taas kilpikonna on hidas ja nöyrä. Jänis nauraa kilpikonnalle tämän hitauden takia, ja kilpikonna tuntee itsensä nöyryytetyksi. Kilpikonna suuttuu ja ehdottaa kilpailua jänikselle selvittääkseen, kumpi heistä on nopeampi. Jänis hyväksyy haasteen ja kilpailu järjestetään, jolloin koko metsän väki saapuu sitä seuraamaan.

Kilpailun alussa jänis juoksee kovaa vauhtia ja saa nopeasti etumatkaa kilpikonnaan. Jänis luulee voittavansa helposti ja päättää levähtää hetken nauttiakseen auringosta. Hän nukahtaa, kun taas kilpikonna jatkaa hitaasti mutta varmasti etenemistään.

Kun jänis herää, hän huomaa kilpikonnan ohittaneen hänet ja lähestyvän maaliviivaa. Jänis yrittää juosta kilpikonnaa kiinni, mutta on liian myöhäistä. Kilpikonna ylittää maaliviivan voittajana.

Kun jänis lopulta saavuttaa maaliviivan, hän on nöyryytetty ja oppii läksynsä. "Jänis ja kilpikonna" opettaa, että ylimielisyys voi johtaa epäonnistumiseen, kun taas nöyryys ja sitkeys tuovat menestystä. Se myös muistuttaa siitä, että jokaisella on omat vahvuutensa ja että on tärkeää kunnioittaa muita ja tunnustaa heidän kykynsä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]