Ivanovon kallioon hakatut kirkot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ulkokuva kirkosta

Ivanovon kallioon hakatut kirkot on ryhmä suoraan kallioon louhittuja kirkkoja, kappeleita ja luostareita, jotka eroavat täysin Bulgarian muista luostarikomplekseista. Kirkot sijaitsevat Rusen alueella lähellä Ivanovon kylää 20 kilometriä Rusen kaupungista etelään Rusenski Lom -joen kivisellä törmällä 32 metriä joen yläpuolella.

Munkit ovat asuttaneet alueen luolia 1200-luvulta, ja louhineet edelleen luostarikammioita, kirkkoja ja kappeleita ja näitä yhdistäneitä käytäviä kalkkikallioon, aina 1600-luvulle. Parhaimmillaan kompleksiin kuului noin 40 kirkkoa ja noin 300 muuta rakennusta, joista vain pieni osa on säilynyt tähän päivään asti.

Luostarikompleksi on tullut kuuluisaksi 1200- ja 1300-lukujen freskoista, jotka ovat säilyneet viidessä kirkossa. Maalaukset ovat mahtava esimerkki Bulgarian taiteesta keskiajalla.

Bulgarian toisen valtakunnan hallitsijat Ivan Aleksandăr ja Ivan Asen II tekivät useita lahjoituksia luostarille, mistä todisteena lahjoittajamuotokuvia.

Ivanovon kallioon hakatut kirkot liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1979.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.