Ivan Martin Jirous

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ivan Martin Jirous

Ivan Martin Jirous (23. syyskuuta 1944 Humpolec, Böömin ja Määrin protektoraatti, natsi-Saksa [1]10. marraskuuta 2011 Praha, Tšekki [2]) oli tšekkiläinen runoilija ja tšekkiläisen rockyhtyeen The Plastic People of the Universe taiteellinen johtaja ja Tšekin maanalaisen toiminnan organsaattori kommunistihallinnon aikana. Hänet tunnetaan myös nimellä Magor ('puupää', johdettu luultavasti termistä "phantasmagoria", nimen keksijä on "kokeellinen" runoilija Eugen Brikcius.[1]

Jirous on valmistunut historioitsijaksi, mutta ei voinut työskennellä alalla kommunistihallinnon aikaisessa Tšekkoslovakiassa. Hän oli paikallisen toisinajattelijakulttuurin edustaja, ja siinä hänen merkittävin panoksensa oli työ "Parallel Polisin" eli "toisen kulttuurin" piirissä. Hän oli sitä mieltä, että itsensä ilmaiseminen taiteen kautta edistää totatilaristisen järjestelmän tuhoamista.

Jirous kuului Václav Havelin ystäväpiiriin, ja Havel mainitsee hänet useasti julkaisemissaan kirjeissään vaimolleen Olga Havloválle. Jirous oli Peruskirja 77:n allekirjoittajia.

  1. a b Miloš Doležal: Miloš Doležal: Ježatý Magor z Humpolce 23.9.2009. Hospodářské noviny. Viitattu 12.11.2011. (tšekiksi)
  2. Zemřel básník Ivan Martin Jirous. Legenda českého undergroundu 10.11.2011. www.lidovky.cz. Viitattu 12.11.2011. (tšekiksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Ivan Martin Jirous