Ivan Kirejevski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kireevsky.jpg

Ivan Vasiljevitš Kirejevski (ven. Ива́н Васи́льевич Кире́евский; 3. huhtikuuta (J: 22. maaliskuuta) 1806 Moskova23. kesäkuuta (J: 11. kesäkuuta) 1856 Pietari) oli venäläinen kirjailija, filosofi ja kirjallisuuskriitikko, jota pidetään Aleksei Homjakovin ohella slavofiilisen ajatussuuntauksen toisena perustajana.

Kirejevski oli lähtöisin aatelissuvusta.[1] Hän työskenteli nuorena jonkin aikaa Venäjän sisäministeriön arkistossa Moskovassa.[2] Vuonna 1830 hän teki Saksaan opintomatkan, jonka aikana hän muun muassa opiskeli metafysiikkaa Hegelin ja Schellingin johdolla.[1][2] Palattuaan Venäjälle Kirejevski perusti vuonna 1832 Jevropejets (”Eurooppalainen”) -nimisen kirjallisuuslehden, jonka viranomaiset lakkauttivat kahden ensimmäisen numeron jälkeen. Seuraavien vuosien aikana hän tuli uskoon ja hylkäsi nuoruutensa länsimaihin suuntautuneen aatemaailman.[1] Kirejevski toimitti 1840-luvulla jonkin aikaa Mihail Pogodinin lehtiä Moskvitjanin ja Moskovski Sbornik, kunnes nekin lakkautettiin. Näiden lehtien sivuilla hän esitti ensimmäisten joukossa slavofiilisia ajatuksia, samoihin aikoihin Homjakovin kirjoitusten kanssa. Kirejevskin mukaan perinteinen venäläinen elämäntapa oli länsimaista parempi ja Venäjää pitäisi kehittää sen omaa tietä, joka perustuisi itsevaltaiseen monarkiaan, entisajan yhteisöllisyyteen ja erityisesti ortodoksiseen uskoon.[1][2] Homjakovin tavoin Kirejevski kritisoi länsimaista sekulaaria humanismia, joka hänen mielestään oli syynä yhteiskunnallisiin ristiriitoihin ja levottomuuksiin sekä turmeltuneeseen materialistiseen ajatteluun.[1]

Folkloristi Pjotr Kirejevski oli Ivan Kirejevskin nuorempi veli.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Ivan Vasilyevich Kireyevsky (englanniksi) Encyclopædia Britannica Online Academic Edition. Viitattu 1.11.2014.
  2. a b c d Nordisk familjebok (1911), s. 141 (ruotsiksi) Runeberg.org. Viitattu 1.11.2014.