Islam Shah Suri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Islam Shah Suri oli Pohjois-Intiaa hallinneen Sur-dynastian toinen hallitsija. Islam Shah Suri, oikealta nimeltään Jalal Khan, hallitsi yhdeksän vuotta (15451554). Hän oli edellisen hallitsijan ja Sur-valtakunnan perustajan Sher Shah Surin poika.

Hallitsijana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sher Shah Surin kuoleman jälkeen valtakunnan ylhäistö valitsi Jalal Khanin uudeksi kuninkaaksi Jalalin vanhemman veljen Adil Khanin sijasta. Jalal otti hallitsijana nimen Islam Shah. Adil kokosi kannattajien joukon, joka nousi kapinaan Islam Shahia vastaan, mutta kapina kukistettiin. Kapinan jälkeen Islam Shah vainosi systemaattisesti hänen valtaansa uhkaavia ylhäistön jäseniä ja maaherroja, mikä heikensi valtakunnan hallintoa.[1]

Islam Shah oli kyvykäs hallitsija, mutta hänen itsevaltainen ote aiheutti valtakunnassa useita kapinoita, eikä hän kyennyt kapinoinnin tukahduttamiselta käymään suurempia sotia naapurivaltoja vastaan niin kuin isänsä. Islam Shah kuoli vuonna 1554 ja hänen jälkeen hallitsijaksi tuli hänen poikansa Firuz Shah Suri, joka oli valtaanastuessaan vasta 12-vuotias.[2] Firuz ei ehtinyt olla vallassa kuin pari päivää. Hänet salamurhasi Sher Shahin veljenpoika Muhammad Mubariz Khan, joka hallitsi nimellä Muhammad Shah Adil.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Biography of Islam Shah the Successor of Sher Shah preservearticles.com. Viitattu 8.3.2023. (englanniksi)
  2. Reign of Salim Shah, Successor of Sher Shah Suri notesonindianhistory.com. Viitattu 8.3.2023. (englanniksi)


Edeltäjä:
Sher Shah Suri
Sur-dynastian hallitsija
15451554
Seuraaja:
Firuz Shah Suri
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.