Ioann Konstantinovitš Romanov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ioann Konstantinovitš Romanov

Ruhtinas Ioann Konstantinovitš Romanov (1886 - 1918) oli suuriruhtinas Konstantin Konstantinovitš Romanovin ja Jelizaveta Mavrikijevnan esikoinen. Hänellä oli kahdeksan sisarusta, joista kaksi kuoli lapsina. Vain muutama päivä Ioannin syntymästä tuli voimaan laki, jonka mukaan suuriruhtinaan ja suuriruhtinattaren arvonimien myöntäminen rajattaisiin tsaarin lapsiin ja lapsenlapsiin. Seuraavien sukupolvien arvonimiksi tulisi ruhtinas ja ruhtinatar ja puhuttelunimeksi korkeus eikä keisarillinen korkeus.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ioann ja hänen veljensä Gavriil Konstantinovitš Romanov valmistuivat muiden kadettien rinnalla sotakoulusta 14.6.1907. Ioann nimitettiin ratsukaartin joukkoihin.

Avioliitto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elena ja Ioann

Ioann Konstantinovitš oli viimeinen Romanov-suvun mies, joka solmi avioliiton keisarillisen Venäjän aikana. Hän kihlautui kesällä 1911 Serbian prinsessa Elenan kanssa, joka äitinsä menetettyään oli varttunut Venäjällä tätiensä Anastasia Nikolajevnan ja Militsa Nikolajevnan - jotka olivat syntyjään Montenegron prinsessoja - huostassa ja käynyt Smolnan instituuttia. Kihlausta kuitenkin valvoi eräs toinen montenegrolaissisar, Italian kuningatar Elena, joka otti nuoren Elenan luokseen ja kutsui Ioannin sinne vierailulle. Poika yllätti kaikki kosimalla lähes välittömästi. Ajatus siitä että Ioann ylipäänsä tahtoi avioitua, herätti suvussa huvittuneisuutta, sillä tämä pitkä ja melko arkisen oloinen nuorimies oli hiljainen ja erittäin uskonnollinen ja olikin ajatellut ryhtyvänsä munkiksi. Mutta liitto oli kuitenkin rakkausavioliitto, jossa Ioannin lempeys tasapainotti Elenan kiivasta luonnetta. Miehen palattua hoitamaan velvollisuuksiaan Chevalier-kaartissa Elena opiskeli lääketiedettä Pietarin yliopistossa, mutta joutui heidän ensimmäisen lapsensa syntymän vuoksi vastentahtoisesti luopumaan opinnoistaan.

Lapset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vsevolod Ioannovitš Romanov 1914 - 1973
  • Jekaterina Ioannovna Romanova 1915 - ?

Vsevolod Ioannovitš oli yksi viimeisistä ennen vallankumousta syntyneistä Romanovien lapsista.

Vallankumous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maaliskuussa 1918 Ioann Konstantinovitš joutui lähtemään junalla Pietarista kohti Jekaterinburgia. Samalla junalla lähtivät myös suuriruhtinas Sergei Mihailovitš Romanov, Ioannin kaksi veljeä, ruhtinaat Igor Konstantinovitš Romanov ja Konstantin Konstantinovitš Romanov nuorempi sekä ruhtinas Vladimir Palei. Toukokuussa heidät kaikki siirrettiin Alapajevskiin, missä heitä pidettiin kahden kuukauden ajan vangittuina koulurakennuksessa. Heidät teloitettiin läheisellä metsäalueella sijainneessa kaivoskuilussa tsaariperheen kuoleman jälkeisenä yönä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zeepvat, Charlotte: Tsaariperheiden kuva-albumi. Tammi, 2004. ISBN 951-31-3278-1.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ioann Konstantinovitš Romanov.