Intratec TEC-DC9

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
TEC-DC9
Kg99.jpg
Tyyppi itselataava pistooli
Valmistaja Intratec
Valmistusmaa USA
Valmistusvuodet 19851994
Tekniset tiedot
Aseen pituus 241 mm-317 mm riippuen mallista
Piipun pituus 76 mm–127 mm riippuen mallista
Paino (tyhjänä) 1,23 kg–1,4 kg riippuen mallista
Lipas kaksirivinen tankolipas
Kapasiteetti 10, 20, 32, 36 ja 50 patruunaa
Tehokas kantama -
Teoreettinen kantama -
Tulinopeus (laukausta/min) -

Intratec TEC-DC9 on massasulkuinen, itselataava 9×19 mm Parabellum patruunaa käyttävä pistooli. Se valmistettiin polymeeristä ja stanssatuista teräsosista. Aseeseen on saatavilla 10-, 20-, 32-, 36- ja 50 patruunan lippaita. Aseesta on olemassa kolme eri mallia, joita kaikkia nimitetään yleisesti nimellä TEC-9, vaikka vain yhtä mallia myytiin kyseisellä nimellä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin TEC-9:än suunnitteli ruotsalainen Interdynamic AB (nyk. Intratec) nimellä MP-9 ja se oli tarkoitettu halvaksi konepistooliksi, joka perustui Carl Gustav m/45 -aseeseen ja oli tarkoitettu armeijan käyttöön. Ase ei herättänyt ostajissa mielenkiintoa, eikä päässyt tuotantoon. Haluamatta luopua tuotannosta, Interdynamic perusti sisaryhtiön Yhdysvaltoihin ja alkoi markkinoida aseen itselataavaa versiota siviileille. MP-9:n siviiliversion suunnitteli George Kellgren ja aseesta tuli KG-9, joka tulee asesuunnittelijoiden George Kellgrenin ja Carlos Garcian sukunimien alkukirjaimista.

Konepistoolitaustastaan johtuen KG–9 toimi avoimelta lukolta ja ATF pakotti valmistajan muuttamaan rakennetta 1982 siten, että aseen muuttaminen täysautomaattiseksi vaikeutuisi. TEC-9 ja TEC-DC9:n muunnelmien valmistus ja myynti kiellettiin Yhdysvalloissa kymmeneksi vuodeksi vuonna 1994. TEC-DC9 oli yksi laissa nimeltä mainituista 19 aseesta. Tämä kielto aiheutti niiden valmistamisen lopettamisen ja pakotti Intratecin esittelemään uuden mallin nimeltä AB-10 ("After Ban").

TEC-DC9 kuului aseisiin, joita käytettiin Columbinen verilöylyssä. Kaksi vuotta Columbinen jälkeen Intratec lakkautti itsensä ja AB-10 valmistus lopetettiin.