Intratec TEC-DC9

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
TEC-9 / TEC-DC9 / AB-10
Kg99.jpg
Tyyppi itselataava pistooli
Valmistaja Intratec
Valmistusmaa USA
Valmistusvuodet 19852001
Tekniset tiedot
Aseen pituus 241 mm-317 mm riippuen mallista
Piipun pituus 76 mm–127 mm riippuen mallista
Paino (tyhjänä) 1,23 kg–1,4 kg riippuen mallista
Lipas kaksirivinen tankolipas, rumpulipas
Kapasiteetti 10-, 20-, 32-, 36- ja 50-patruunan lipas, 72-patruunan rumpulipas patruunaa
Tehokas kantama 50 m
Tulinopeus (laukausta/min) -

Intratec TEC-DC9 on massasulkuinen, itselataava 9×19 mm Parabellum patruunaa käyttävä pistooli. Se valmistettiin polymeeristä ja stanssatuista teräsosista. Aseeseen on saatavilla 10-, 20-, 32-, 36- ja 50 patruunan lippaita. Aseesta on olemassa kolme eri mallia, joita kaikkia nimitetään yleisesti nimellä TEC-9, vaikka vain yhtä mallia myytiin kyseisellä nimellä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin TEC-9:än suunnitteli ruotsalainen Interdynamic AB (nyk. Intratec) nimellä MP-9 ja se oli tarkoitettu halvaksi konepistooliksi, joka perustui Carl Gustav m/45 -aseeseen ja oli tarkoitettu armeijan käyttöön. Ase ei herättänyt ostajissa mielenkiintoa, eikä päässyt tuotantoon. Haluamatta luopua tuotannosta, Interdynamic perusti sisaryhtiön Yhdysvaltoihin ja alkoi markkinoida aseen itselataavaa versiota siviileille. MP-9:n siviiliversion suunnitteli George Kellgren ja aseesta tuli KG-9, joka tulee asesuunnittelijoiden George Kellgrenin ja Carlos Garcian sukunimien alkukirjaimista.

Konepistoolitaustastaan johtuen KG–9 toimi avoimelta lukolta ja ATF pakotti valmistajan muuttamaan rakennetta 1982 siten, että aseen muuttaminen täysautomaattiseksi vaikeutuisi. TEC-9 ja TEC-DC9:n muunnelmien valmistus ja myynti kiellettiin Yhdysvalloissa kymmeneksi vuodeksi vuonna 1994. TEC-DC9 oli yksi laissa nimeltä mainituista 19 aseesta. Tämä kielto aiheutti niiden valmistamisen lopettamisen ja pakotti Intratecin esittelemään uuden mallin nimeltä AB-10 ("After Ban").

TEC-DC9 kuului aseisiin, joita käytettiin Columbinen verilöylyssä. Kaksi vuotta Columbinen jälkeen Intratec lakkautti itsensä ja AB-10 valmistus lopetettiin.