Intian parlamentti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Parlamenttirakennus New Delhissä.

Intian parlamentti on kaksikamarinen. Sen ylähuone on Rajya Sabha, osavaltioiden neuvosto, jossa on korkeintaan 250 jäsentä, joista presidentti nimittää 12. Muut jäsenet ovat osavaltioiden ja territorioiden nimittämiä niiden asukaslukujen suhteessa. Edustajien kausi on kuusi vuotta, ja kolmannes nimitetään uudelleen kahden vuoden välein. Rajya Sabha on jatkuvasti koolla, eikä sitä voi hajottaa. Varapresidentti on Rajya Sabhan puhemies. Alahuoneen edustajat valitsevat ylähuoneeseen pääsevät edustajat epäsuorilla vaaleilla käyttäen suhteellista vaalitapaa.

Alahuoneen eli Lok Sabhan (kansan neuvosto) jäsenet valitaan suoralla kansanvaalilla. Lok Sabhan suurin jäsenmäärä on 552, joista 530 edustaa osavaltioita ja 20 territorioita niiden väkilukujen suhteessa, ja presidentti nimittää kaksi edustamaan englantilaisperäisiä kansalaisia, jos he eivät muuten saa riittävää edustusta. Osa paikoista on varattu eri kasteille ja heimoille. Lok Sabha valitaan viiden vuoden välein. Se kokoontuu kolme kertaa vuodessa budjetti-istuntoon helmikuusta toukokuuhun, monsuuni-istuntoon heinäkuusta syyskuuhun ja talvi-istuntoon marraskuusta joulukuuhun.[1]

Vaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Intian parlamenttivaalit ovat maailman suurimmat vaalit. Ne kestävät viisi viikkoa. Vuonna 2014 äänioikeutettuja on 815 miljoonaa.[2] Vuonna 2019 äänioikeutettuja oli jo lähes 900 miljoonaa.[3]

Puolueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurimman osan itsenäisen ajan historiasta Intiaa on johtanut Intian kongressipuolue (Indian National Congress Party; INC). Tällä hetkellä se ei ole vallassa.

Vuoden 2014 parlamenttivaalit alkoivat 7. huhtikuuta 2014.[2] Vuonna 2019 parlamenttivaalit päättyvät 19. toukokuuta ja tuloksia odotetaan 23. toukokuuta 2019.[3]

paikkojaselvennä puolue tai vaaliliitto suuntaus
282 Intian kansanpuolue hindunationalistinen
44 Kongressipuolue sosiaalidemokraattinen
36 All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam sosiaalidemokraattinen/populistinen
34 All India Trinamool Congress
20 Biju Janata Dal
18 Shiv Sena hindunationalismi ( Shivajin armeija)
16 Telugu Desam Party
11 Teleangana Rashtra Samithi
9 Intian kommunistinen puolue (marxilainen) marxismi
9 YSR Congress Party
6 Nationalist Congress Party
6 Lok Janshakti Party
51 muut puolueet ja sitoutumattomat
  yht. 30 puoluetta

Puolueet ovat liittoutuneet kolmeksi pääliittoumaksi, joista hallitusvastuussa on Yhdistynyt edistyksellinen allianssi (United Progressive Alliance), johon kuuluvat Kongressipuolue liittolaisineen, joista merkittävimpiä ovat Dravida Munnetra Kazhagam ja Rashtriya Janata Dal.

Bharatiya Janata Party liittolaisineen, kuten Shiv Sena ja Biju Janata Dal muodostaa oikeisto-opposition Kansallinen demokraattinen allianssi (National Democratic Alliance). Kolmas ryhmä on vasemmistorintama (Left Front), johon kuuluvat kaksi merkittävintä kommunistista puoluetta ja muutamia muita.

Ei-parlamentaariseen vaikuttamiseen uskovat maolaississit, naxaliitit pitävät hallussaan ns. punaista käytävää aina Nepalin rajalta maan eteläosaan ja ovat tehneet hyökkäyksiä muun muassa poliisiasemia vastaan. Toinen merkittävä hallitusta vastaan taisteleva liike ovat Pakistanin tukeva Kashmirin muslimikapinalliset.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maatiedosto Intia – Poliittinen järjestelmä. Ulkoasiainministeriö. 2.7.2014. Arkistoitu 10.9.2014. Viitattu 8.8.2020.
  2. a b Maailman suurimmat vaalit alkavat Intiassa. 7.4.2014. Helsingin Sanomat. Arkistoitu 7.4.2014. Viitattu 22.4.2014.
  3. a b Leppänen, Mikko: Intialaiset aloittivat äänestämisen maailman suurimmissa vaaleissa 11.4.2019. Yle Uutiset. Viitattu 15.4.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]