Intian parlamentti

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Intian parlamentti on kaksikamarinen. Sen ylähuone on Rajya Sabha, osavaltioiden neuvosto, jossa on korkeintaan 250 jäsentä, joista presidentti nimittää 12. Muut jäsenet ovat osavaltioiden ja territorioiden nimittämiä niiden asukaslukujen suhteessa. Edustajien kausi on kuusi vuotta, ja kolmannes nimitetään uudelleen kahden vuoden välein. Rajya Sabha on jatkuvasti koolla, eikä sitä voi hajottaa. Varapresidentti on Rajya Sabhan puhemies. Alahuoneen edustajat valitsevat ylähuoneeseen pääsevät edustajat epäsuorilla vaaleilla käyttäen suhteellista vaalitapaa.

Alahuoneen eli Lok Sabhan (kansan neuvosto) jäsenet valitaan suoralla kansanvaalilla. Lok Sabhan suurin jäsenmäärä on 552, joista 530 edustaa osavaltioita ja 20 territorioita niiden väkilukujen suhteessa, ja presidentti nimittää kaksi edustamaan englantilaisperäisiä kansalaisia, jos he eivät muuten saa riittävää edustusta. Osa paikoista on varattu eri kasteille ja heimoille. Lok Sabha valitaan viiden vuoden välein. Se kokoontuu kolme kertaa vuodessa budjetti-istuntoon helmikuusta toukokuuhun, monsuuni-istuntoon heinäkuusta syyskuuhun ja talvi-istuntoon marraskuusta joulukuuhun.[1]

Puolueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Manmohan Singh, Intian kapitalististen uudistusten isä ja nykyinen pääministeri.

Suurimman osan itsenäisen ajan historiasta Intiaa on johtanut Intian kongressipuolue (Indian National Congress Party; INC). Vuoden 2009 parlamenttivaalit alkoivat 16. huhtikuuta 2009.[2]

paikkoja puolue tai vaaliliitto suuntaus
206 Kongressipuolue sosiaalidemokraattinen
116 Bharatiya Janata Party hindunationalismi
23 Samajwadi Party sosialismi
21 Bahujan Samaj Party (BSP) sosialismi, Dalit-kasti
18 Dravida Munnetra Kazhagam sosiaalidemokraattinen/populistinen
16 Intian kommunistinen puolue (marxilainen) marxismi
14 Biju Janata Dal sosiaalidemokraattinen/populistinen
11 Shiv Sena hindunationalismi ( Shivajin armeija)
10 Intian kommunistinen puolue kommunismi
9 Nationalist Congress Party (NCP) populismi
  yht. 37 puoluetta
paikkoja vaaliliitto
262 UPA
160 NDA
79 Third Front
28 Fourth Front
14 Muut

Puolueet ovat liittoutuneet kolmeksi pääliittoumaksi, joista hallitusvastuussa on Yhdistynyt edistyksellinen allianssi (United Progressive Alliance), johon kuuluvat Kongressipuolue liittolaisineen, joista merkittävimpiä ovat Dravida Munnetra Kazhagam ja Rashtriya Janata Dal.

Bharatiya Janata Party liittolaisineen, kuten Shiv Sena ja Biju Janata Dal muodostaa oikeisto-opposition Kansallinen demokraattinen allianssi (National Democratic Alliance). Kolmas ryhmä on vasemmistorintama (Left Front), johon kuuluvat kaksi merkittävintä kommunistista puoluetta ja muutamia muita.

Ei-parlamentaariseen vaikuttamiseen uskovat maolaississit, naxaliitit pitävät hallussaan ns. punaista käytävää aina Nepalin rajalta maan eteläosaan ja ovat tehneet hyökkäyksiä muun muassa poliisiasemia vastaan. Toinen merkittävä hallitusta vastaan taisteleva liike ovat Pakistanin tukeva Kashmirin muslimikapinalliset.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]