Insuliinikynä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaksi nykyaikaista insuliinikynää. Ylempi ei sisällä insuliinia ja on vain demonstroimiseen tarkoitettu.

Insuliinikynää käytetään insuliinin annostamiseen varsinkin ykköstyypin diabeteksen hoidossa. Kynässä voi olla pidike kuten tavallisissa kuulakärki- ja lyijytäytekynissä, jolloin sitä voi helposti pitää mukana povitaskussa. Insuliinikyniä on kahdenlaisia: esitäytettyjä sekä vaihtoampullilla täytettäviä.

Esitäytetyt insuliinikynät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esitäytetyissä insuliinikynissä on valmiiksi täytetty insuliinisäiliö, josta insuliini annostellaan kääntämällä tai kiertämällä kynän päässä olevaa vipua tai nuppia. Kynästä näkee montako yksikköä insuliinia kulloinkin on säiliöstä lähdössä.

Toisessa päässä insuliinikynää on vaihdettava neula, joka työnnetään useimmiten vatsan tai reiden rasvanahkaan. Tämän jälkeen kynän yläpäässä olevaa nappia painamalla työnnetään insuliini neulan kautta kehoon.

Esitäytettyjä Insuliinikyniä säilytetään jääkaapissa. Käytössä olevaa kynää voi pitää huoneenlämmössä.[1]

Vaihtoampullilla täytettävät insuliinikynät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaihtoampullilla täytettävät insuliinikynät eroavat esitäytetyistä siten että insuliinit ovat pienissä lasiampulleissa, jotka vain kiinnitetään kynään ja näin samaa kynää voi käyttää monta vuotta kun ampullin saa vaihdettua. Tällaisissa insuliinikynissä on usein myös muistitoiminto jonka avulla saa katsottua viimeisimmän pistoksen yksikkömäärän, sekä siitä kuluneen ajan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]