Ilona Tóth

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ilona Tóth
Ilona Tóthin muistolaatta Miskolcissa.
Ilona Tóthin muistolaatta Miskolcissa.
Henkilötiedot
Syntynyt23. lokakuuta 1932
Árpádföld
Kuollut26. kesäkuuta 1957 (24 vuotta)
Budapest

Ilona Tóth oli unkarilainen lääketieteen opiskelija, joka toimi eri sairaanhoitoon liittyvissä tehtävissä Unkarin kansannousun aikana vuonna 1956. Kansannousun jälkeen hän joutui viranomaisten pidättämäksi ja teloittamaksi vuonna 1957. Tóth oli Unkarin kansannousun ehkä tunnetuin naishahmo[1].

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilona Tóth syntyi 23. lokakuuta 1932 Árpádföldissa ja hän valmistui toisen asteen opinnoistaan vuonna 1951. Opiskellessaan Tóth oli toiminut työläisnuorisoliiton sihteerinä. Sittemmin hän jatkoi opintojaan lääketieteellisessä koulussa ja hieman ennen Unkarin kansannousua Tóth oli parhaillaan harjoittelemassa sisätautilääketiedettä Budapestin Szövetség-kadulla sijainneessa sairaalassa. Kansannousun alkaessa 23. lokakuuta Tóth oli mukana osoittamassa mieltään kaduilla ja pari päivää myöhemmin hän liittyi vapaaehtoisten järjestämään ambulanssitoimintaan Sándor Péterffy-kadulla sijainneella sairaalalla. Marraskuussa hän siirtyi avustavan sairaalayksikön johtoon.[2][1]

Neuvostojoukot kukistivat lopulta Unkarin kansannousun, mutta Tóth jatkoi taistelujen päätyttyä poliittista vastarintaa auttaen esimerkiksi jakamaan lentolehtisiä ja julkaisemaan kiellettyä Élünk-nimistä' lehteä. Viranomaiset pidättivät hänet 20. marraskuuta ja häntä syytettiin nimeämättömän ilmeisesti turvallisuuspalvelussa toimineen miehen murhasta. Tóthin ohella syytettyinä oli Gyula Obersovszky ja József Gáli. Tóth tuomittiin kuolemaan 8. huhtikuuta 1957 ja tuomio säilyi korkeimmassa oikeudessa. Tuomiot herättivät mielenosoituksia ympäri maailmaa, joiden takia Obersovszkyn ja Gálin kuolemantuomioista luovuttiin. Tóth kuitenkin teloitettiin Budapestissa 26. kesäkuuta 1957.[2][1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Famous women in Hungarian history Embassy of Hungary Washington, D.C. Arkistoitu 9.3.2018. Viitattu 9.3.2018. (englanniksi)
  2. a b Wojciech Roszkowski ja Jan Kofman: Biographical Dictionary of Central and Eastern Europe in the Twentieth Century, s. 1046. M.E. Sharpe, 2008. ISBN 978-0-7656-1027-0. (englanniksi)