Ikarios (Ateena)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ikarios (m.kreik. Ἰκάριος) oli kreikkalaisessa mytologiassa ateenalainen mies, joka Pandionin ollessa kuninkaana otti sydämellisesti vastaan Dionysoksen[1]. Ikarios sai tältä viiniköynnöksen ja oppi viinin valmistamisen, ja Dionysos kehotti häntä jakamaan tietonsa myös naapureidensa kanssa[2].

Niin Ikarios meni eräiden paimenien luokse ja antoi näiden maistaa viiniä. Runsaan juomisen tuloksena paimenet juopuivat, ja luullen Ikarioksen myrkyttäneen heidät, kivittivät tämän kuoliaaksi[2]; Hyginus tosin kertoo surman tapahtuneen nuijilla ja ruumiin jääneen hautaamatta[3]. Päivän taas valjettua ja paimenten selvittyä he ymmärsivät asioiden laidan ja hautasivat Ikarioksen. Ikarioksen tytär Erigone löysi koiransa Mairan avulla isänsä haudan. Suruissaan isänsä kohtalosta hän hirtti itsensä[1].

Rangaistukseksi tästä Dionysos sai ateenalaisten tyttäret vimmaan käyttäytyä samalla tavoin. Kun nämä tiedustelivat Apollonilta itsemurhien syytä, saivat he vastaukseksi piittaamattomuutensa Ikarioksen ja Erigonen kohtalosta. Näin sai alkunsa vuosittainen juhla, jossa puihin ripustettiin hirtettyjä nukkeja ja annettiin juomauhreja näiden kahden muistolle[3].

Dionysoksen kerrotaan nostaneen Ikarioksen taivaalle Karhunvartijan tähdistöksi[4] tai sen kirkkaimmaksi tähdeksi, Arcturukseksi (karhunmetsästäjä)[5].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Apollodoros, Bibliotheke ('Kirjasto') 3.14.7 (engl. käännös)
  2. a b Plutarkhos, Moralia iv.9 (engl. käännös)
  3. a b Hyginus, Fabulae cxxx (engl. käännös)
  4. Hyginus, Astronomica ii.4 (engl. käännös)
  5. Hyginus, Fabulae ccxxiv (engl. käännös)