Iisalmen kaupunginkirjasto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Iisalmen kaupunginkirjasto
Iisalmen kaupunginkirjasto
Iisalmen kaupunginkirjasto
Sijainti Iisalmi
Koordinaatit 63°33′33.348″N, 027°11′5.163″E
Tyyppi kaupunginkirjasto
Kokoelman koko 150 789 (2016)
Lainauksia vuodessa 413 208 (2016)
Kotisivut

Iisalmen kaupunginkirjasto on Iisalmen kaupungissa sijaitseva yleinen kirjasto. Sillä on tällä hetkellä kaksi toimipistettä: Iisalmen kulttuurikeskuksessa sijaitseva pääkirjasto sekä päiväkoteja, kouluja ja haja-asutusalueita palveleva kirjastoauto Pokkari. Vakituista henkilökuntaa kirjaston palveluksessa on 17 henkilöä. Kirjaston perustamisajankohta voidaan ajoittaa 1850-luvulle. Toimittaja Paavo Tikkanen perusti lainakirjaston Iisalmen pitäjään vuonna 1858. Toiminta kuitenkin hiipui ja sitä käynnisteltiin toisen kerran vuonna 1874, jolloin lainakirjasto perustettiin uudelleen. Kaupunginvaltuusto vahvisti Iisalmen kaupungin kansankirjaston ja lukutuvan säännöt vuonna 1924. Vuosina 1922–1989 kirjasto toimi Savon- ja Otavankadun kulmauksessa sijaitsevassa puurakennuksessa. Nykyisiin toimitiloihinsa kirjasto muutti vuonna 1989.[1][2]

Kokoelmat, palvelut ja henkilökunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iisalmen kaupunginkirjaston aikuistenosasto sekä yläkerran opinto-osasto
Iisalmen kaupunginkirjaston aikuistenosasto sekä yläkerran opinto-osasto

Iisalmen kaupunginkirjaston kokoelmiin kuuluu kertoma- ja tietokirjallisuutta, äänikirjoja, sanoma- ja aikakauslehtiä, musiikkiäänitteitä, nuotteja,elokuva- ja tietovideotallenteita, konsoli- ja lautapelejä, karttoja, mikrofilmejä sekä sähköisiä aineistoja. Kokoelmassa oli vuonna 2016 noin 151 000 nidettä ja niitä lainattiin hieman yli 413 000 kertaa. Lainausoikeuden saa rekisteröitymällä asiakkaaksi Iisalmen kaupunginkirjastossa tai jossain muussa Ylä-Savon kirjastoverkko Rutakon toimipisteessä. Kokoelmien käyttö on asiakkaille maksutonta.

Kirjasto tarjoaa asiakkailleen monipuolisia sähköisiä aineistoja. Käytössä ovat kotimaisia e-kirjoja ja e-äänikirjoja sisältävä Ellibs, vieraskielisiä aikakauslehtiä sisältävä Zinio, kotimaisia sanomalehtiä sisältävä ePress sekä Naxos-musiikkipalvelu. Ellibs, Zinio ja Naxos ovat käytettävissä etäyhteydellä. ePressin käyttö on mahdollista ainoastaan kirjaston asiakastyöasemilta tai kirjaston asiakkaille avoimesta langattomasta verkosta.

Kirjaston sähköiset kotiseutuaineistot ovat käytettävissä digi.kirjastot.fi-palvelun kautta. Sinne on tällä hetkellä tallennettu kolme erillistä kokoelmaa: Idyllinen Iisalmi ja Minun Suomeni, Minun Iisalmeni sisältävät vanhoja valokuvia Iisalmesta ja sen lähiympäristöstä. Valokuvia Iisalmen vanhasta kirjastosta -kokoelma sisältää kuvia Iisalmen kaupunginkirjaston toimipisteistä ja henkilökunnasta 1980-luvun loppuun saakka.

Verkkoasiointia varten on käytössä Rutakko-verkkokirjasto. Sivustolta voi tehdä tiedonhakuja kirjaston kokoelmista, varata aineistoa sekä uusia lainojaan. Sivusto on yhteinen koko Ylä-Savon kirjastoverkko Rutakolle. Osa asiakastoiminnoista edellyttää kirjautumista. Rutakko-kirjastojen asiakkaat voivat käyttää verkkoasiointiin myös Finna.fi-hakupalvelua.

Kirjaston aukioloajat ja henkilökunnan yhteystiedot löytyvät helpoiten Rutakko-verkkokirjaston sivuilta. Aukioloaikoja on laajennettu niin, että aamun kaksi ensimmäistä tuntia ovat omatoimista aukioloa. Asiakkaat pystyvät lainaamaan ja palauttamaan aineistoa kirjaston tiloista löytyvillä automaateilla. Myös varattu aineisto on noudettavissa omatoimisesti. Kirjaston lehtilukusali palvelee asiakkaita sekä arkipäiviä että viikonloppuisin.

Kirjastoauto Pokkari liikennöi arkipäivisin päiväkodeilla, kouluilla sekä haja-asutusalueilla. Mukana kulkee koko ajan noin 3 000-4 000 nidettä, joukossa esimerkiksi yli 30 tilattua lehteä. Pääkirjaston aineistoa on mahdollista tilata ja palauttaa kirjastoautoon. Tarkempaa tietoa kirjastoauton aikatauluista löytyy Rutakko-verkkokirjastosta[3]

Kirjaston tiloissa on useita asiakkaille tarkoitettuja tietokoneita. Niiden käyttö ei vaadi ajanvarausta tai erillistä kirjautumista työasemille. Koneissa on tulostusmahdollisuus. Tulostaminen on maksullista. Lisäksi kirjaston tiloissa on käytössä asiakkaille tarkoitettu langaton verkko. Kirjautumistunnukset saa kirjaston asiakaspalvelusta. Yksi asiakastyöasemista on varattu digitointikäyttöön. Asiakkaat pystyvät muuttamaan sen avulla VHS-kasetit, vinyylilevyt, C-kasetit, paperiset asiakirjat, diat sekä 35 mm filminegatiivit digitaaliseen muotoon. Asiakkaiden käytössä on lisäksi yksi kopiokone.

Lasten- ja nuortenosastolta löytyy kaksi erillistä tilaa konsolipelien pelaamiseen. Tilojen käyttö edellyttää ajanvarausta kirjaston asiakaspalvelussa.

Vuoden 2016 pelipäivä Iisalmen kaupunginkirjastossa
Vuoden 2016 pelipäivä Iisalmen kaupunginkirjastossa

Kirjaston tapahtumantuotanto on monipuolista. Ohjelmassa on esimerkiksi kirjailijavierailuja, satutuokiota, luentoja sekä askartelu- ja peli-iltoja. Kirjaston tapahtumiin on vapaa pääsy ja niistä tiedotetaan Rutakko-verkkokirjastossa, Iisalmen kaupungin sivuilla sekä kirjaston Facebook-sivuilla.

Iisalmen kaupungin kirjastopalvelut kuuluvat kulttuurin- ja vapaa-ajan -vastuualueeseen, jota johtaa kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Pekka Partanen. Kaupungin kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkönä toimii Sanna Marin-Kainulainen.

Kirjaston vakituiseen henkilökuntaan kuuluu 17 työntekijää. Kirjastoautotoiminnasta vastaa kaksi kirjastonhoitajaa ja loput henkilöstöstä työskentelevät pääsääntöisesti pääkirjastolla. Henkilökunnan yhteystiedot löytyvät Rutakko-verkkokirjastosta.[4][5]

Ylä-Savon kirjastoverkko Rutakko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylä-Savon kirjastoverkko Rutakko
Ylä-Savon kirjastoverkko Rutakko

Iisalmen kaupunginkirjasto on osa Ylä-Savon kirjastoverkko Rutakkoa. Kirjastoverkko on yhdeksän kunnan- ja kaupunginkirjaston muodostama yhteenliittymä, johon kuuluvat Iisalmen kaupunginkirjaston lisäksi Keiteleen kirjasto, Kiuruveden kaupunginkirjasto, Lapinlahden kirjasto, Pielaveden kirjasto, Sonkajärven kirjasto, Tervon kirjasto, Vesannon kirjasto ja Vieremän kirjasto. Rutakko-kirjastoilla on yhteinen aineisto- ja asiakastietokanta, verkkokirjasto, käyttösäännöt sekä kuljetuspalvelu. Aineistoa voi lainata, palauttaa ja varata vapaasti kirjastojen kesken. Verkkokirjaston kautta on pääsy yhteisiin sähköisiin aineistoihin. Kirjastoverkkoon kuuluu 11 kirjastoa ja neljä kirjastoautoa.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tšokkinen, Anja: Iisalmen kaupungin historia 1930-1969, s. 368. Iisalmen kaupunki, 1996.
  2. Luttinen, Jaana: Iisalmen historia 1970-2000, s. 458. Iisalmen kaupunki, 2006.
  3. Rutakko-verkkokirjasto Ylä Savon kirjastoverkko Rutakko. Arkistoitu 8.1.2017. Viitattu 8.1.2017.
  4. Suomen yleisten kirjastojen tilastot Kirjastot.fi. Viitattu 14.7.2017.
  5. Kirjastohakemisto Kirjastot.fi. Viitattu 8.1.2017.
  6. Finna.fi Kansalliskirjasto. Viitattu 8.1.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]