Idänmaruna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Idänmaruna
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Kladi: Asteridit
Lahko: Asterales
Heimo: Asterikasvit Asteraceae
Alaheimo: Asteroideae
Suku: Marunat Artemisia
Laji: sieversiana
Kaksiosainen nimi

Artemisia sieversiana
Ehrh. ex Willd.

Idänmaruna (Artemisia sieversiana) on Aasiasta kotoisin oleva mykerökukkaiskasvi.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Idänmaruna muistuttaa paljon koiruohoa, mutta on yksi- tai kaksivuotinen. Korkeudeltaan laji on 30–100 senttimetriä. Se on vähemmän karvainen ja himmeänvihreä verrattuna koiruohon hopeanharmaaseen väriin. Idänmarunan mykeröt ovat hieman pienemmät kuin koiruoholla. Suomessa kasvi on havaittu harvoin kukkivana ja yleensä vain lehtiruusukkeena.[1][2]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Idänmaruna esiintyy luontaisesti Pohjois- ja Keski-Aasiassa, Itä-Venäjällä ja Siperiassa. Suomessa se on harvinainen satunnaistulokas, jota on löydetty pohjoisimmillaan Torniosta. Sen leviämistavat ovat sidoksissa rautatieliikenteeseen ja aiemmin viljantuontiin.[1][3][4] Suomen lisäksi muista Pohjoismaista idänmarunaa ei ole havaittu.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hämet-Ahti, Leena, Suominen, Juha, Ulvinen, Tauno & Uotila, Pertti (toim.): Retkeilykasvio, 4. uudistettu painos. Helsinki: Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, 1998. ISBN 951-45-8167-9.
  2. a b Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, 2. painos, s. 618. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H. Helsinki: Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.
  3. Suominen, Juha 2013: Satakunnan kasvit. — Norrlinia 26: 1–783. ISBN 978-952-10-8803-2.
  4. Lampinen, R., Lahti, T. & Heikkinen, M.: Kasviatlas 2014: Suomen putkilokasvien levinneisyyskartasto (Idänmaruna Artemisia siversiana) 2014. Helsinki: Helsingin Yliopisto, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]